Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport Vodní sport

Jachtařské přednášky v roce 2022

Brabec

Přednášky pro jachtaře i širokou veřejnost Jachtařská akademie ČSJ pravidelně pořádá již od roku 2014. Letošní první přednáška je na programu v úterý 18. ledna.

Jachtařské přednášky v roce 2022

Všechny přednášky se budou konat od 18.00 hodin v učebně číslo 5 na NEWTON University, v Kongresovém centru Praha – vchod 6, 4. patro. Adresa: 5. května 1640/65, 140 21 Praha 4-Nusle.

Všechny přednášky může presenčně navštívit pouze omezený počet 50 osob při dodržení veškerých platných hygienických opatření. Je proto nezbytné, být na místě minimálně 10 minut před začátkem přednášky!

Pro ostatní zájemce budou jednotlivé přednášky vysílány on-line. Po registraci a zaplacení, obdržíte odkaz pro přihlášení do přednášky nejpozději hodinu před započetím.

Vstupné jak pro presenční účast, tak on-line je pro veřejnost 300 Kč, pro posluchače NEWTON University 150 Kč a pro nositele závodní licence Českého svazu jachtingu a Slovenského svazu jachtingu jsou přednášky zdarma.

Témata přednášek v roce 2022

MarianMarian Jelínek: ÚSPĚCH JE NÁVYK, aneb správné návyky jako cesta mezi nejlepší!

– inspirace z klubu NHL

– 5 základních návyků úspěšných lidí

– mé roční zkušenosti ze spolupráce s Českým svazem jachtingu

V tomto semináři se budeme zabývat návyky úspěšných sportovců se zaměřením na návyky, které požaduje vedení organizace po hráčích Montrealu Canadiens, klubu NHL. Výstupem bude pět obecných základních návyků, které lze využít u jakéhokoliv sportovce. Ve druhé části Marian pohovoří o svých zkušenostech s více než roční spoluprací s Českým svazem jachtingu.

Václav Brabec: Zavodní pravidla jachtingu – štít i meč

Přijdou vám pravidla jachtingu složitá nebo zbytečná? Mezinárodní rozhodčí a aktivní závodník ve třídě RS700 Vašek Brabec vám v této přednášce, která bude vedena interaktivní formou, představí základní koncept fungování pravidel jachtingu, poradí vám, jak se v nich vyznat, a dozvíte se i tipy a triky, jak tyto znalosti využít na vodě, ale i v případě nouze u protestu. 

Michal Krysta: Sólový závod přes Atlantik – Globe 5.80 Transat 2021

KrystaPostavit si závodní jachtu nové lodní třídy z překližky a vyrazit s ní na sólový závod přes Atlantik. To byl hlavní cíl projektu Across the Horizon. Letos na podzim se podařilo projekt dotáhnout do zdárného konce a ze závodu Globe 5.80 Transat přiváží Michal Krysta krásné druhé místo. 3 800 námořních mil sólo na jachtě dlouhé 5,7 metru. Jak se taková loď staví? S čím vším musel Michal při závodě bojovat?

Jiří Denk: Plavby v roce 2021 – Mexiko, Nikaragua, Kostarika a Panama

Jiri DenkVydejte se s námi na 3 000 Nm dlouhou plavbu z mexické California Bay a Cortez Sea do Acapulca a dál na hranice s Guatemalou. A pak dál do překvapivě pěkné Nikaragui, podél celého pobřeží překrásné Kostariky až do zajímavé Panamy s nádhernými Isla Perlas. Všechny tyto země mají své přírodní skvosty, národní parky, nádherná místa s úchvatnou přírodou. Velkou část jsme měli na palubě děti, přesto jsme zažili i dramatické okamžiky, jako málem ztroskotání na skaliskách v zátoce při tvrdé a rychlé bouřce, či velmi nepříjemné obtěžování zdrogovanými rybáři. Ovšem přírodní krásy, romantika a pohoda samozřejmě vedou v poměru 99:1.

Kateřina Staňková: Nehody na moři a organizace záchrany

StankovaJachting je v zásadě velmi bezpečný sport, ale ani na moři se někdy nevyhneme nehodám. Na přednášce probereme, jak řešit některé závažné situace a jaké máme možnosti pro přivolání pomoci. Řekneme si také něco o záchranných systémech na moři, a jak to vlastně funguje se záchranou života a majetku.

 

 

Karel Lavický: Příprava na olympijské hry v Tokiu a jejich průběh

karel_lavickyLogistika a příprava na olympiádu do Tokia. První přípravy v roce 2020 a následně v roce 2021. Jak pandemie ovlivnila logistiku, plány a trénink před olympiádou a jak to nakonec v Tokiu vypadalo doopravdy? Co všechno bylo nutné absolvovat před odjezdem a po příjezdu na místo? Co byla naše každodenní rutina? A odpovědi na mnoho dalších otázek spojených s touto největší sportovní akcí roku.

Libor Hošek: Weather routing pro veřejnost a pro závodní týmy

V části určené pro všeobecnou jachtařskou veřejnost přednáška představí volně dostupné nepříliš drahé nástroje a informační zdroje, které vám pomohou bezpečně plout z bodu A do bodu B nebo se během dovolené na lodi vyhnout nepříjemným překvapením, pokud jde o počasí. V části pro závodní jachtaře přidáme práci s polárním diagramem, probereme zdroje počasí ve formátu grib i jejich spolehlivost, spočítáme nejrychlejší trasu pro vybranou loď, vybereme plachty na závod s ohledem na očekávané meteorologické podmínky a věřím, že zbude dost času i na dotazy z publika.

Petr Ondráček: Bezpečně na moři s Colregem a elektronikou

OndracekPřednáška se bude zabývat problematice praktických aplikací některých ustanovení zásadního dokumentu Mezinárodní námořní organizace IMO – „Úmluva o mezinárodních pravidlech pro zabránění srážkám na moři“ (Colreg) při používání současných elektronických přístrojů a systémů na rekreačních námořních lodích. Colreg představuje „bibli“ každého, kdo na moře vyplouvá a bere do rukou kormidlo bez ohledu na to, zda je kapitánem nebo posádkou. Pozornost bude věnována i novinkám, které mohou pomoci k zabránění nebo úspěšnému řešení nouzových a tísňových situací při plavbě na moři.

Záznam přednášek:

Všechny přednášky (mimo přednášky Mariana Jelínka) budou natočeny, nastříhány, okomentovány a uveřejněny na stránkách Jachtařské akademie www.jacht-akademie.cz

Denisu Binjošovou

www.jacht-akademie.cz

www.newton.university

Podobné příspěvky

Třída Finn vypadla z programu olympijských her v Paříži 2024

Redakce

Paralympijský cyklista Ježek motivoval týmové běžce

Redakce

Softbalové bitvy o finále

Redakce