Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Vodní sport

Martin Krsička na mistrovství světa lodní třídy Moth

Na začátku září se na Lago di Garda v klubu Fraglia Vela Malcesine konalo mistrovství světa lodní třídy Moth. Na startovní čáru se postavilo celkem 142 lodí, mezi jejichž kormidelníky nechyběli vítězové Amerického poháru, kormidelníci katamaránů ze SailGP a nesčetně olympioniků včetně skoro deseti medailistů z Tokia.

Martin Krsička na mistrovství světa lodní třídy Moth

První den byl ve znamení středně silné Ory, poměrně velké nervozity a opatrnosti, zejména na startech. Náš jediný reprezentant Martin Krsička byl i přes potíže s ovládáním výšky letu na konci dne na 72. místě, což by znamenalo 1. místo ve stříbrné skupině. Do druhého kvalifikačního dne šel Martin s cílem zajet zlatou skupinu. Podmínky byly stejné jako den první a i přes lepší pocity z rozjížděk se po škrtačce bohužel propadl na 83. místo a další den startoval ve stříbrné skupině.

První dva dny finálových rozjížděk se startovaly opět na Martinův oblíbený odpolední vítr. „Před finálovými rozjížďkami jsem šel odpoledne ještě trénovat abych vylepšil obraty a rychlost lodi na stoupačku. To se podařilo, ale kvůli špatným startům jsem se namísto dojezdů v top 10 prokousával celým startovním polem a dojížděl kolem 20. místa, což je škoda, protože jsem cítil, že rychlost lodi a manévry mám lepší než většina pole.” 

Poslední finálový den se startovalo na ranní Peler, který měl sílu kolem 18 uzlů a spolu s ním přišly i vlny, které dělají jízdu na foilujícich lodích mnohem obtížnější. 

Věděl jsem, že silný vítr a vlny jsou moje slabá stránka. Na stoupačku v silném větru hledám rychlost a ve vlnách bojuji s nastavením lodi. Ale jsem rád, že jsem nedělal žádné velké chyby a konečně se mi dařilo i startovat, čímž jsem do značné míry kompenzoval chybějící rychlost.”

krsickaCelému mistrovství jednoznačně dominoval Australan Tom Slingsby, druhý se umístil jeho krajan Iain Jensen a po strhující bitvě o třetí místo se může radovat Brit Paul Goodison. Martin v obrovské konkurenci skončil na 89. místě.

„Upřímně jsem doufal v lepší umístění, ale konkurence byla ohromná. Na druhou stranu na mothu jezdím jen půl roku a byly to teprve moje druhé závody, takže zas nemůžu čekat zázrak. Byl ale super zážitek zazávodit si s nejlepšími na světě. Ze závodu si odvážím spoustu cenných zkušeností, které doufám zužitkuji na říjnových závodech v Malcesine, před kterými plánuji celý říjen trénovat s italským týmem,” uvedl Martin Krsička.

Eva Skořepová

PR manažerka Českého svazu jachtingu

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

Podobné příspěvky

Závodní pravidla jachtingu – ŠTÍT I MEČ

Redakce

Medaile pro české kitesurfaře

Redakce

Alessia vede na juniorském mistrovství Evropy

Redakce