Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Vodní sport

Mistrovství Evropy olympijské třídy iQFoil dalo naději do budoucna

svikova

V neděli 22. května jsme uzavřeli Mistrovství Evropy olympijské třídy iQFoil, které se jelo na Gardě od 17. května a pořádal ho klub Circolo Surf Torbole, medailovými rozjížďkami. Přestože se nám do finále mezi nejlepších 10 závodníků nikdo neprobojoval, můžeme být s umístěním české reprezentace spokojeni.

Celý týden fungovala Garda perfektně, a tak se podařilo odjet všech 23 rozjížděk, čítajících slalomy, kurzy, maraton a na závěr Medal race pro deset nejlepších.

pinosovaSvůj první velký závod v této nové olympijské třídě jel olympionik Karel Lavický. Jen těsně se nedostal do zlaté skupiny a nakonec mu patřilo 9. místo ve stříbrné skupině, což znamenalo 86. místo celkově. „Od okamžiku, kdy jsem vloni po olympiádě začal jezdit a trénovat na iQFoilu se postupně účastním závodů na vyšší a vyšší úrovni. Na světovém poháru na Mallorce jsem se dostal do zlaté skupiny a věřil jsem, že se to povede i tady,“ říká. „Dobře jsem zajel slalomy první den, ale další den jsme kurzy trošku pokazil, takže mi zlatá skupina těsně nevyšla. Bojoval jsem na začátku stříbrné, ale poslední den se mi slalomy naopak nepovedly, tak jsem se ještě trochu propadl,“ popisuje. Úroveň závodů v této olympijské třídě jde nahoru a já se pořád zlepšuji, tak jsem celkem spokojený,“ zhodnotil Karel Lavický, který pokračuje v tréninku pod vedením Patrika Polláka, který s ním byl i na olympiádě v Tokiu.

Nyní bude mít závodní pauzu, až na konci srpna plánuje jet do Haagu na Test Event před kvalifikací na olympiádu, která se zde pojede o rok později. A v říjnu ho ve francouzském Brestu čeká mistrovství světa.

Pro většinu našich mladých závodníků byl závod na Gardě první konfrontací v seniorské kategorii a zvlášť naše mladé dívky v ní uspěly výborně. Do zlaté skupiny se dostaly hned čtyři a ani tady se neztratily.

Nejstabilněji jezdila Kateřina Švíková, která si mezi 95 ženami z celého světa vybojovala 31. místo. Hned za ní ji následovala její mladší sestra Barbora Švíková, která si tímto výsledkem zajistila nominaci na letošní juniorské mistrovství světa pořádané světovou jachtařskou federací – Allianz Youth Sailing World Championships – které se pojede v červenci v Haagu. Barbora tam bude startovat na iQFoilu v kategorii U19.

Její největší soupeřka o nominaci Kateřina Altmannová s ní bojovala do posledního dne, ale nakonec skončila na 39. místě. Smolařkou v týmu se bohužel stala Kristýna Piňosová, která jezdila také skvěle, dokonce vyhrála poslední rozjížďku ve slalomu ve zlaté skupině a byla jednou druhá, ale diskvalifikace z maratonu a předčasné starty ji odsunuly na 40. místo.

Další dvě naše mladé závodnice Nela Sadílková a Kristýna Chalupníková sbíraly cenné zkušenosti ve stříbrné skupině. Ty se jim budou hodit na mistrovství světa iQFoil Youth & Junior, které se pojede koncem srpna.

Také David Drda, náš nejlepší junior, přijel také hlavně pro zkušenosti a ani on mezi 154 muži nezajel špatně. Třetím místem v poslední rozjížďce ve slalomu ve stříbrné skupině nám dává naději do budoucna.

S výsledkem všech našich reprezentantů jsem nadmíru spokojen. Směr, kterým jdeme, dává smysl. Mladý tým jde neustále nahoru a v tomto závodě, kde startovala prakticky celá světová špička na olympijském vybavení, jsme se neztratili ani s mladými juniory. Před závodem jsme 14 dní tvrdě trénovali, pomáhal nám zde australský trenér a výborný závodník Steve Allen. Na trénink před závodem bylo pozvané také celé SCM, aby se i ti nejmladší postupně zapojili do společného tréninku na foilu a mohli vidět v akci ty největší hvězdy světového windsurfingu. Na Gardě v tuto chvíli trénuje a závodí opravdu celá světová špička a můžeme zde potkat reprezentace od Japonska až po USA,“ komentuje z Gardy reprezentační trenér Milan Hájek.

Výsledky:

iQFoil Women (95 závodníků)

1. Hélène NOESMOEN, FRA

2. Emma WILSON, GBR

3. Maja DZIARNOWSKA, POL

..

31. Kateřina Švíková

32. Barbora Švíková (9. místo v U21)

39. Kateřina Altmannová (11. místo v U21)

40. Kristýna Piňosová (12. místo v U21)

68. Nela Sadílková (17. místo v U21)

87. Kristýna Chalupníková (24. místo v U21)

iQFoil Men (154 závodníků)

1. Nicolas GOYARD, FRA

2. Nicolò RENNA, ITA

3. Luuc VAN OPZEELAND, NED

..

86. Karel Lavický

125. David Drda (33. místo v U21)

Kompletní výsledky zde: https://iqeuropeans2022.sailti.com/…/races/race-resultsall

Video:https://www.youtube.com/watch?v=kwWLdd2co_c&list=PLjURQCgjy_NS6bZgS_41kMJ_XlAH-Ikh1&index=4

Eva Skořepová

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

www.zacnisjachtingem.cz

Podobné příspěvky

Dramatické mistrovství Evropy olympijských tříd ILCA 6 a ILCA 7

Redakce

Mladí windsurfaři vezou ze Španělska medaile

Redakce

Titul mistryně Evropy pro Kristýnu Piňosovou, členku RODOP iQFoil Teamu

Redakce