Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Vodní sport

Nadějné výsledky na mistrovství světa olympijské třídy iQFoil

Mistrovství světa v olympijské třídě iQFoil skončilo v sobotu 22. 10. ve francouzském Brestu. Příští týden na stejném místě startuje také mistrovství Evropy juniorů. 

Výborný výsledek zajela stále ještě juniorka Barbora Švíková, která vybojovala 26. místo a 5. místo v U21. Po prvních pěti rozjížďkách byla dokonce na skvělém 14. místě. Její sestra Kateřina Švíková skončila na 42. místě mezi 102 ženami z 33 zemí světa. Obě závodí za YC CERE. Mezi muži obsadil Karel Lavický z YC DIM Bezdrev 68. místo ze 162 startujících
z 37 zemí světa.

Kompletní výsledky najdete zde: https://iqworlds2022brest.sailti.com/en/default/races/race

První den nefoukalo, a tak závod odstartoval teplým a slunečným počasím s mírným jihovýchodním větrem, který k večeru sílil, až druhý den. Během týdne vítr postupně sílil, v pátek panovaly tvrdé podmínky, vítr měl v nárazech přes 30 uzlů, závodily už jen zlaté skupiny.

První den jsme neodjeli žádnou rozjížďku. Kvalifikační část závodu, po které se rozděluje do zlaté a stříbrné (pro kluky i bronzové) skupiny, se tedy jela jen druhý den. To se nám podařilo odjet tři slalomové a dvě kurzové rozjížďky (klukům jen jednu). Mně a ségře se povedlo dostat do zlaté skupiny, Karel se probojoval do stříbrné. Zbylé tři dny se pak odjelo dalších 10 rozjížděk, kdy vítr foukal většinu času ze břehu, a tudíž velice poryvový a nestabilní. Závody pro mě byly velice náročné, již od září se potýkám s problémy se zády, a tudíž jsem poslední týdny před mistrovstvím nemohla ideálně trénovat. Jsem proto moc ráda, že se mi podařilo dostat do zlaté skupiny, kde jsem si zajela i pár super rozjížděk vepředu startovního pole,“ zhodnotila závod Kateřina Švíková. 

vinsurfingNa svém prvním mistrovství světa ve třídě iQFoil jsem bojoval ve stříbrné skupině. Podmínky byly více než náročné. Bohužel se kvalifikace odjela během jednoho dne. 3 slalomy a 1 kurz rozhodly o rozdělení do zlaté, stříbrné a bronzové skupiny. Slalomy se moc nepovedly, nejsem v nich dostatečně agresivní na startu a pak už není čas v krátké jízdě něco dohonit. Dále jsem tedy pokračoval ve stříbrné skupině. Tam jsem jezdil velmi dobře opět především kurzy většinou kolem 10. místa. Za letošní sezonu jsem ušel v nové třídě velký kus cesty. Přes zimu s trenérem Patrikem Pollákem víme, na čem pracovat,“ uvedl Karel Lavický.

Do konce roku pojede ještě jeden závod iQFoil Games na Azorských ostrovech, jinak ho přes zimu čeká trénink v Cádizu, kde má v podstatě druhý domov, a také na Lanzarote, kde se na jaře v roce 2024 pojede druhá kvalifikace na olympiádu. Ta první se pojede už příští rok v srpnu v Haagu a naši reprezentanti rozhodně nejsou bez šancí!

Do Brestu již dorazili naši junioři pod vedením trenéra Milana Hájka. Za týden zde totiž začíná mistrovství Evropy juniorů. Na startu bude pět českých reprezentantů. A především dívky budou bojovat o medaile! Na trénink ale moc dobrou předpověď nemají – velmi silný vítr 10–18 m/s a vydatný déšť.

Eva Skořepová

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

www.zacnisjachtingem.cz

 

Podobné příspěvky

Mladí jachtaři trénují na Máchově jezeře, Nechranicích i Lipně

Redakce

Parádní vítězství na Gardě

Redakce

Pozvánka na podzimní pražské jachtařské závody

Redakce