Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Vodní sport

Páté místo pro Vojtěcha Košku na juniorském mistrovství světa v kiteboardingu

koska

Na juniorském mistrovství světa v olympijském kiteboardingu (2022 Formula Kite Youth U21 World Championship), které začalo 18. května, nás reprezentovali Vojtěch Koška z TJ Sailing Pálava a Jindra Houštěk z YC CERE. Na startu bylo celkem 42 chlapců a 22 dívek z celého světa. Závodilo se na Sardinii v Torregrande.

Skvělé páté místo pro Vojtěcha Košku na juniorském mistrovství světa v olympijském kiteboardingu

koskaPrvní den byl mimořádně vydařený pro Vojtu Košku, který zajel tři druhá místa a jedno páté, čímž se usadil na průběžném čtvrtém místě. Jindra Houštěk se pohyboval kolem 25. místa.

Ze čtvrtého místa Vojta postupoval i do zlaté skupiny, Jindra bojoval na začátku stříbrné, kde nakonec vybojoval druhé místo a celkovou 23. pozici. Vojta se dostal do závěrečného semifinále a bojoval o medaile, ale do finále již nepostoupil a skončil celkově pátý.

Trénovali jsme měsíc a půl na Tenerife. Potom následovaly dva závody na Mallorce a jeden v Hyeres. Těmito třemi kroky byla dána Vojtova příprava na jarní vrchol sezony – juniorské mistrovství světa. Nyní zde máme pěkný výsledek, a to byl náš cíl,“ chválí Vojtův trenér Ivan Doronin, mistr světa v kiteboardingu z roku 2017.

Na Sardinii byla velmi silná konkurence. Prvních deset závodníků je schopno závodit v první dvacítce dospělých, první tři bývají na medailových pozicích i mezi dospělými.

koska - kiteboardHodně jsem si závod užil, věnoval jsem spoustu času tréninku a teď se to zúročilo. Byl jsem hodně blízko medaili, ale závodníci přede mnou jsou o hodně dál a mají víc naježděno,“ říká spokojeně teprve sedmnáctiletý Vojtěch Koška. „Podmínky byly opravdu těžké, vítr se točil, byl slabý, poryvový, bylo obtížné najít správnou pozici na startu a vybrat stranu, kde to vyjde. Svou roli sehrálo i štěstí,“ dodává.

Ze začátku závodu jezdil Vojta výborně, skvěle startoval, zajel několik druhých míst ve své flotile, což mu vyneslo čtvrté místo, ze kterého postupoval do zlaté skupiny. V něm zajel první rozjížďku třetí, pak byly výsledky horší, ale byl už unavený. Na závěr pak zajel opět třetí, a dokonce druhé místo, což je fantastické, protože na rozdíl od většiny svých soupeřů závodí na kitu teprve rok a také používá menší kite než oni. Ale má skvělou rychlost i vynikající taktiku. Jsem na něj pyšný,“ doplňuje trenér Ivan Doronin. „Vojta má za sebou první úspěšný krok této sezony a nyní budeme dál pokračovat v tréninku, aby byl co nejlépe připraven na juniorské mistrovství světa World Sailing, které se jede v červenci v Haagu, a pak na podzimní dospělé mistrovství Evropy i světa,“ plánuje.

Kromě tréninku pojedu ještě na začátku června světový pohár v holandském Medembliku a pak ještě jeden závod v Rakousku,“ upřesňuje Vojta. „Jsem rád, že se mi na Sardinii dařilo, nasbíral jsem zde spoustu nových zkušeností a získal motivaci do dalšího tréninku i závodů,“ uzavírá.

Kompletní výsledky: https://formulakite.org/sailwave/liveresults_men.htm

Video: https://www.formulakite.org/medias/videos

Info o závodě:

https://www.openwaterchallenge.it/

https://www.formulakite.org

Eva Skořepová

PR manažerka Českého svazu jachtingu

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

www.zacnisjachtingem.cz

Podobné příspěvky

Jachtařské přednášky v roce 2022

Redakce

Mistrovství Evropy olympijských tříd ILCA 6 a 7 skončilo s nadějí

Redakce

Deštivá ICZ RODOP jachtařská liga 2020

Redakce