Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Vodní sport

Úspěch našeho juniorského windsurfingového týmu

Winsurfing

Český juniorský winsdsurfingový tým se musel na první listopadový týden rozdělit na dvě poloviny – mladší závodili na mistrovství světa třídy Techno 293 na Kypru, starší na juniorském mistrovství Evropy třídy iQFoil. Opět vezou medaili a k tomu další umístění v první desítce z obou závodů.

Nicol Říčanová vicemistryně světa ve třídě Techno 293

nicol ricanovaOd 31. 10. do 5. 11. se konalo ve městě Limasol na ostrově Kypr mistrovství světa třídy Techno 293. Závodu se účastnilo 226 mladých windsurfařů z 21 států celého světa.

„Podmínky byly po celý týden ne úplně vhodné pro windsurfing. Vítr byl velmi mírný s maximální intenzitou kolem 4–5 m/s a často měnil intenzitu a svůj směr, což velmi stěžovalo závodní komisi uskutečňovat jednotlivé rozjížďky. Nakonec se podařilo za celý týden odjet pouze 7–10 rozjížděk.  Na druhou stranu počasí bylo velmi příjemné s teplotami mezi 25 a 27 °C a voda měla 27 °C,“ referuje trenér českého týmu Jan Skřepek.

Podmínky skvěle sedly Nicol Říčanové, která vybojovala v kategorii U17 celkové 2. místo a od první rozjížďky ukazovala svou sílu a připravenost. 

Díky těmto podmínkám se ve výsledkových listinách dokázali prosadit zejména velmi subtilní závodníci a někteří díky tomu i závodili ve starší kategorii s větší plachtou, což je díky velmi nízké vlastní hmotnosti v těchto podmínkách zvýhodňovalo.

prinosova„Z našeho týmu měly největší naději na úspěch právě slečny v kategorii U17 v čele s loňskou mistryní světa Nelou Sadílkovou. Bohužel Nela byla zrovna z těch závodnic, které měly díky vyšší postavě v těchto podmínkách velký handicap. Přesto se jí podařilo závod dokončit na 7. místě. Navíc se všechny čtyři naše slečny vešly do první dvanáctky. Alexandra Lojínová byla devátá a Markéta Štěpánková na 12. místě,“ hodnotí trenér.

„V kategorii U15 skvěla bojovala Klára Chalupníková, která obsadila konečné 14. místo. Z našich chlapců nejlépe jezdil náš nejmladší benjamínek František Burda, který v kategorii U13 vybojoval 16. místo (12. mezi chlapci). Ostatní chlapci to měli hodně těžké, neboť sousta zemí na tento závod vyslala borce, kteří byli o 25 kg lehčí než naši, a v tomto mírném větru to byl s nimi nerovný boj,“ uzavřel Jan Skřepek.

Výsledky našich závodníků:

U17 dívky

  1. Nicol Říčanová SK Štětí
  2. Nela Sadílková TJ Delfín Jablonec
  3. Alexandra Lojínová TJ Delfín Jablonec
  4. Markéta Štěpánková TJ Delfín Jablonec

U15 dívky

  1. Klára Chalupníková TJ Rapid Brno

U13 chlapci

  1. František Burda JK Česká Lípa

U17 chlapci

  1. Radim Hasman TJ Delfín Jablonec
  2. Jiří Štěpánek TJ Delfín Jablonec
  3. Jan Skřepek ml. TJ Rapid Brno

U15 chlapci

  1. Štěpán Loužek JK Plzeň
  2. Zdeněk Plch YC DIM Bezdrev

Kompletní výsledky zde https://worlds2022.techno293.org/u17-girls

Medaile na juniorském mistrovství Evropy iQFoil opět blízko

V pořádném dešti a silném větru medaile těsně unikla Kristýně Piňosové na juniorském mistrovství Evropy olympijské třídy iQFoil v Brestu. Brala 4. místo. Na 6. místě. ji doplnila Kateřina Altmannová. V závodě startovalo celkem 270 juniorů z celého světa.

Po základní části byla Kristýna Piňosová (TJ Rapid Brno) na druhém místě a tím pádem postupovala rovnou do semifinále a nemohla být už horší než pátá. Finále se jí ale nevydařilo podle představ, naopak ostatní závodnice jely výborně, a tak na naši reprezentantku zbyla „jen“ bramborová medaile.

„Během závodu foukalo fakt hodně, byly drsná podmínky, ve kterých se skoro nedalo jezdit. Zažili jsme všechny směry větru – z moře i přes břeh, taktika byla nesmírně náročná. Po prvním dnu jsem byla třetí, pak jsem se usadila na druhém místě, kde jsem se držela až do konce základní části a postoupila tak rovnou do semifinále. I když jsem jela na doraz, tak mi to v něm bohužel nevyšlo,“ posteskla si Kristýna Piňosová.

Sezóna byla celkově dost úspěšná, mám možnost v juniorské kategorii medaili vybojovat ještě příští rok. Ale trénovat budu i na seniorském prkně, chci se pokusit vybojovat místo na olympijské kvalifikaci v Haagu, kam pravděpodobně pojedou jen dvě Češky a náš tým je početný a silný,“ uvažuje o příští sezoně.

Do finálových jízd pro 10 nejlepších se probojovala také Kateřina Altmannová (TJ Lokomotiva Plzeň), která postupovala z 9. místa po základní části. Ve finále si polepšila a vybojovala 6. místo.

Ostatní naši reprezentanti skončili na těchto skvělých pozicích: 19. byla Kristýna Chalupníková (TJ Rapid Brno), David Drda (TJ Delfín Jablonec) byl na 24. místě a Jan Kuchař (YC CERE) na 70. místě.

„Jsem rád, že se naše závodnice dostaly do desítky, kluci se pořád zlepšují a že patříme mezi světovou špičku. Nyní nás čeká zasloužený odpočinek a v půlce ledna se přesouváme do Španělska, kde začne příprava olympijské třídy iQFoil,“ hodnotí trenér Milan Hájek.

Kompletní výsledky zde https://2022iqyjeuropeans.sailti.com/…/race-resultsall

Eva Skořepová

PR manažerka Českého svazu jachtingu

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

www.zacnisjachtingem.cz

 

 

 

Podobné příspěvky

Mistrovství ČR na Lipně

Redakce

Nominace na Jachtaře roku 2021

Redakce

Windsurfařky zůstaly těsně za branami olympijské kvalifikace

Redakce