Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Vodní sport

Ve Vltavě plaval rekordní počet otužilců

Už jedenasedmdesátý ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma uspořádaly na svatého Štěpána 1. plavecký klub otužilců Praha a Městská část Praha 1. A stejně jako minulý rok i letos mohli pořadatelé ohlásit rekordní počet plavců, kterých se nakonec do studených vltavských vln ponořilo úctyhodných 370.

„Mám velkou radost z rostoucího počtu plavců-otužilců všech věkových kategorií i z toho, že tu mohu každý rok být a tuto vynikající sportovní událost, ozdobenou skvělými plaveckými výkony, podpořit,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který se letos rozhodl, že bude svědomitě trénovat, aby se i on mohl příští rok zúčastnit Memoriálu Alfreda Nikodéma.

Teplota Vltavy u Národního divadla byla letos 4,5 °C a vzduch měl těsně před soutěží -1 °C, navíc soutěžícím i přihlížejícím přálo slunečné počasí. A přestože na počátku pořadatelé ohlásili, že po loňském rekordním počtu 366 otužilců bylo také tento rok dosaženo nového rekordního zápisu, když se do soutěže přihlásilo 369 plavců, nakonec toto už tak výborné číslo stouplo na 370, z toho bylo 268 mužů a 102 žen.

Plavalo se na třech tratích dlouhých 750, 300 a 100 metrů. Té nejdelší, tedy Memoriálu Františka Venclovského, se zúčastnilo 85 plavců a 26 plavkyň a už počtvrté na ní zvítězila nejmladší pokořitelka kanálu La Manche Lenka Štěrbová. Druhý doplaval Rostislav Vítek a třetí pak Petr Šlajs. Všichni tři plavali za 1. plavecký klub otužilců Praha a kromě jiného si domů také odnesli Pohár starosty Prahy1.

Na třísetmetrovou trať, Memoriál Oldřicha Lišky, vyplavalo 149 plavců (105 mužů a 44 žen) a stometrovou trať, Memoriál Štěpána Poláka, zdolalo 110 plavců (78 mužů a 32 žen). Nejstarší účastnicí byla osmaosmdesátiletá paní Božena Černá, nejmladšími plavci byli osmiletý Martin a devítiletý Jakub Chytilovi.

Závod je věnován památce pražského zlatníka Alfreda Nikodéma, který v roce 1923, ve věku šedesáti let, předvedl první zimní plavbu ve Vltavě.

Podobné příspěvky

Dramatické mistrovství Evropy olympijských tříd ILCA 6 a ILCA 7

Redakce

Zlato z Hyeres pro windsurfařku Barboru Švíkovou

Redakce

Skončilo mistrovství světa olympijských tříd

Redakce