Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Vodní sport

Zlato z Hyeres pro windsurfařku Barboru Švíkovou

Bára

Windsurfařka Barbora Švíková z Yachtu Club CERE vyhrála ve třídě iQFoil závod světové série olympijských lodních tříd ve francouzském Hyeres!

V první desítce jí doplnily ještě čtvrtá sestra Kateřina Švíková (YC CERE), pátá Kristýna Piňosová (TJ Rapid Brno) a desátá Kateřina Altmannová (YC Lokomotiva Plzeň). Nela Sadílková (Delfín Jablonec) skončila na 15. místě, Kristýna Chalupníková (TJ Rapid Brno) na 20. místě.

Jsem opravdu nadšená. V závodě o medaile je to ve třídě iQFoiL vždycky napínavé, protože stát se může cokoliv, dokonce i ten, kdo je po základní části na 10. místě, může vyhrát. Prošla jsem semifinálovou jízdou a ve finále jsem od začátku vedla. Při křižování proti větru jsem bojovala hlavně s dánskou dívkou, která jezdila celý týden suverénně a držela vedení. Ale souboj na layline (myšlená čára, která po obratu znamená směr přímo na návětrnou bójku) jsem rozhodla pro sebe a získala náskok, který se mi podařilo udržet až do cíle. Myslím, že Dánka pak spadla při jízdě po větru a skončila až třetí. Na druhé místo se dostala Japonka. Byl to skvělý týden, podmínky byly opravdu rozmanité od extrémně silného větru v úvodu až po velmi slabý na hranici regulérnosti. Jsem neskutečně šťastná, jak to všechno dopadlo,“ radovala se v cíli Barbora Švíková.

pinosova

Trochu zklamaná byla juniorka Kristýna Piňosová, která se celý závod držela na druhém místě. Nepovedla se mi medailová rozjížďka, z pátého místa jsem zklamaná. Ale v průběhu závodu jsem udělala spoustu zbytečných chyb, kvůli kterým jsem postupovala do finále až ze třetího místa. Kdybych vedla, měla bych jistou medaili. Je to poučení pro příště,“ řekla.

Ve třídě iQFoil se dařilo i mužům – 10. místo vybojoval Karel Lavický (YC DIM Bezdrev) a 14. místo David Drda (Delfín Jablonec).

viktorTaké Viktor Teplý z Jachtklub Brno ve třídě ILCA 7 předvedl pěkný výkon. Jen těsně proklouzl do zlaté skupiny, kde se stále zlepšoval, a nakonec z toho bylo 34. místo ze 155 startujících. „V silném mistralu 20–30 uzlů (10–15 m/s) se mi jezdilo dobře, ale pak když přišly naše české podmínky, tak už to bylo horší. V jedné z jízd jsem po dobrém startu, zůstal v bezvětří mezi dvěma poryvy větru a už jsem to nedokázal vylepšit. Další rozjížďku jsem jel v první desítce, ale kvůli velké změně ji zrušili. V restartované rozjížďce se mi povedl start, dole v bráně jsem točil kolem 5. místa, pak ale vítr lehl a přišla velká změna zprava. Já byl bohužel bez větru na druhé straně a hodně lodí mě objelo. Nakonec se na mě ale usmálo štěstí a těsně mi to i tak vyšlo do zlaté skupiny,“ poslal svůj boj o postup do zlaté skupiny.

Jeho bratr Ondřej Teplý se po celý závod necítil dobře: „Byl jsem unavený a bez energie, takže jsem spíš tak přežíval. Jsem rád, že to mám za sebou.“ Skončil na 104. místě.

Ve třídě ILCA 6 bojovala Klára Himmelová z YC Nechranice: „První dva dny to byl boj o přežití. Když jsme dojížděli rozjížďku druhý den, foukalo asi 42 uzlů (21 m/s). Definitivně mi chybí zkušenosti v těchto podmínkách. Třetí den se mi dařilo, bohužel jsem ale v první rozjížďce udělala chybu a připravila se na jednom zaďáku a druhé stoupačce o 25 míst (po stoupačce jsem byla patnáctá), ale zbylé ale rozjížďky jsem dojela 9 a 19. Takže jsem si zajela svoji první rozjížďku při kvalifikaci v první desítce. Čtvrtý den jsme nezávodili a pátý den se mi nedařilo odstartovat. I když jsem rychlost měla, bylo těžké se dostat dopředu. Závod byl pro mě spíš tréninkový, úkolem bylo hlavně zlepšit starty a první polovinu stoupačky a její závěr, kde dělám často chyby. Teď se vracím do Čech, abych udělala zkoušky a školní resty. Další mým závodem bude YES regata jako příprava před Kieler Woche, což je další závod světové série World Sailing.“

Ve třídě 49erFX skončily Zosia Burska a Sára Tkadlecová (YC CERE/Jachtklub Toušeň) na 46. místě. Ve Formuli Kite bojovali o co nejlepší umístění Jindřich Houštěk z YC CERE (73. místo), Vojtěch Koška (85. místo), Dominika Braunová (47. místo) a Monika Žižlavská (45. místo) – všichni z TJ Sailing Pálava). Bohužel Vojta Koška musel z vážných rodinných důvodů v polovině ze závodu odstoupit.

Více o závodě a kompletní výsledky zde: https://sof.ffvoile.fr

https://media.ffvoile.fr

Eva Skořepová

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

www.zacnisjachtingem.cz

 

Podobné příspěvky

Češi úspěšní na Europa Cupu v Rakousku ve třídách ILCA

Redakce

Mistrovství České republiky v jachtingu – Vítr a slunce .

Šebík

Modernizace sportovního přístavu v Podolí

Redakce