Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport

Vyprodaný 1/2Maraton Praha ovládl Keňan Konga

Letošní ročník 1/2 Maraton Praha zvládl nejrychleji Keňan Roncer Kipkorir Konga, který předvedl čas 59:42. Vítěz útočil na osobní rekord, patrně vinou špatného odbočení do cílového rovinky o něj však přišel. Na druhém místě skončil Uganďan Maxwell Kortek Rotich, třetí byl Geoffrey Kimutai Koech z Keni. Nejrychlejší ženou se stala předpokládaná favoritka Irine Jepchumba Kimais, která byla v cíli v čase 1:06:01. Nejlepší český výkon zaznamenal Patrik Vebr, který na trati debutoval výkonem 1:05:42 a skončil jedenáctý. O vteřinu za ním doběhl Jiří Homoláč. Nejrychlejší Češkou na vyprodaném oblíbeném závodě se stala Moira Stewartová. Do 1/2 Maratonu Praha odstartovalo téměř 12 tisíc běžců. Začátkem května se tu uskuteční Prague International Marathon.

Nejlepším Čechem byl talentovaný Vebr

bezci-maratonOrganizátoři a elitní běžci měli před startem obavy z chladného a deštivého počasí. Nakonec nepršelo a teploty rozhodně nebyly mrazivé jako v minulém roce. Koncem závodu však elitní závodníky trápil protivítr. I tak startovní pole předvedlo velmi dobré časy – ten nejlepší zaznamenal Roncer Kipkorir Konga, který doběhl za méně než hodinu. „Je to určitě skvělý výsledek pro mě, cítil jsem se dobře na trati. Za čas pod hodinu jsem velmi šťastný,“ dodal v cíli Keňan, jehož nejlepším osobním výkonem na půlmaratonu je 59:38. Na překonání času útočil také v sobotu, jenže těšně před náběhem do cílové rovinky zatočil do špatné uličky a ztratil tak několik vteřin.

maratonAno, to mě zbrzdilo, mohl jsem běžet rychleji. Myslím, že jsem tam nechal bohužel asi pět vteřin. Problémem byl také vítr, který mě trochu zpomaloval,“ dodal Konga, který důležitý krok pro vítězství udělal na čtrnáctém kilometru, kde se utrhl od šestičlenné skupinky a vytvořil si náskok devíti vteřin. „Chtěl jsem běžet rychleji než ostatní. Věděl jsem, že do cíle pak doběhnu osamocen. V Praze je určitě trať, na které je možné překonat světový rekord,“ dodal Keňan, který doběhl s náskokem 23 vteřin na druhého Uganďana Roticha. Jako jediný se tak dostal v Praze pod jednu hodinu. Naopak se nedařilo hlavnímu favoritovi a dvojnásobnému vítězi Bernardu Kimelimu, který skončil šestý.

Nejlepším českým běžcem byl v cíli Patrik Vebr, který zaznamenal čas 1:05:42. „Závod to byl relativně těžký, od šestnáctého kilometru začalo hodně foukat, běžel jsem tam v podstatě sám. Mohl jsem se trochu vyvézt za nejrychlejší ženou a pak jsme závodili spolu s Jirkou Homoláčem, který je skvělým bojovníkem. Bylo to super,“ dodal Vebr, člen týmu RunCzech Racing a český šampion na dráhové pětce.

 Stewartová si pochvalovala atmosféru

Velké očekávání měla běžecká veřejnost od Keňanky Irine Jepchumb Kimais, která v posledních sezonách předvádí skvělé výkony. A patří k velkým běžeckým hvězdám. Vždyť v letošním roce v Barceloně běžela za hodinu a čtyři minuty. To v Praze byla o více než minutu a půl zas svým maximem na půlmaratonu. Po doběhu do cíle zkolabovala a musela se o ní postarat záchranná služba. „Nebyl to špatný závod a trať byla dobrá. Jen tam byla některá místa, se kterými jsem se musela popasovat. S mými vodiči jsme bojovali a s časem jsem spokojená,“ dodala Kimais.  

Nejlepší českou atletkou se stala Moira Stewartová. Ta před startem plánovala překonat hranici 72 minut, což se jí nepovedlo. V cíli zaznamenala čas 1:12:43. „Běželo se mi strašně, od začátku to nebylo ideální. Před závodem jsem trochu bojovala s nějakými střevními problémy. Nešla jsem do toho naladěná dobře, bylo to trochu na morál,“ dodala česká vítězka. „Byla jsem překvapená z fanoušků, opravdu vyplnili skoro celou trať, prázdných míst bylo málo. Fandili také běžci, které jsme míjeli. Divila jsem se, že měli takové množství energie a při běhu nám stačili ještě mávat.“ Na druhém místě skončila Tereza Hrochová.

Závod odstartoval primátor Bohuslav Svoboda, pro kterého jsou tyto sportovní akce důležité. Jsem přesvědčen, že takové věci do Prahy patří. Nesmírně důležitý je ten příklad sportovců stejně jako fakt, že do hlavního města přijede spousta lidí a turistů. Takže je to zajímavé také ekonomicky – s běžci přijíždějí celé rodiny, protože všichni tím pak žijí,“ prohlásil na startu primátor Svoboda. Naopak aktivně se 1/2Maraton Praha účastnil Miloš Vystrčil, předseda senátu. „Já běhám pravidelně od vzniku jihlavského půlmaratonu, který má šest ročníků a zatím jsem žádný nevynechal. Na závod v Praze mě nahecoval kolega Jan Pirk, takže jsem začal trénovat o měsíc a půl dříve než normálně,“ dodal s úsměvem Miloš Vystrčil. Součástí 1/2Maraton u Praha bude charitativní projekt Světluška Českého rozhlasu.

Jiří Uhlíř

Podobné příspěvky

46. Memoriál Luboše Tomíčka ovládl Rus Emil Sayfutdinov

Redakce

Do startu 52. ročníku Barum Czech Rally Zlín zbývá necelý týden

Redakce

König ukázal že není baletka

Redakce