Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Benzín je dnes v Česku nejdražší od roku 2012, Nafta zase od roku 2014

tankovani

Nafta se nyní v Česku prodává nejdráže od října 2014. Přestože loni došlo ke snížení spotřební daně z ní o jednu korunu na litr. Litr nafty průměrně stojí 36,12 Kč, jak vyplývá z dnes zveřejněných údajů CCS, platných ke včerejšímu dni. Benzín včera vyšel na 37,20 Kč/l, čímž dorovnal svá loňska maxima za celé období od roku 2012. Vzhledem k pokračujícímu tlaku na růst cen pohonných hmot, lze předpokládat, že právě dnes se benzín prodává nejdráže od října 2012.

Benzín je dnes v Česku nejdražší od roku 2012, Nafta zase od roku 2014, i přes loňské snížení spotřební daně z ní. Může za to hrozba ruské invaze na Ukrajině

Důvodem je růst cen ropy, jejž bezprostředně podporuje zejména napětí na ukrajinsko-ruské hranici. Ropa Brent tento týden poprvé od roku 2014 zdražila nad úroveň 96 dolarů za barel, a to na svém nejsledovanějším termínovém kontraktu, aktuálně s dubnovým datem dodání. Kontrakt na rychlejší než dubnové dodání Brentu, označovaný jako „Dated Brent“, už se ovšem tento týden přehoupl přes úroveň 100 dolarů za barel (zde). Třeba předevčírem se barel ropy v rámci kontraktu na „Dated Brent“ prodával za 100,80 dolaru, tedy nejdráže od září 2014.

Uvedený růst ceny ropy v rámci kontraktu „Dated Brent“, prodávané a nakupované přímo v Severním moři, kde se ropa typu Brent těží, signalizuje napjaté podmínky na celém trhu s ropou. Zároveň předznamenává, že i cena nejsledovanějšího termínového kontraktu by mohla v dohledné době překonat psychologickou úroveň 100 dolarů za barel. To by bylo taktéž poprvé od roku 2014. Obchodníci nyní ropu okamžitě nakupují s takovou vervou, že její ceny vyhánějí až nad 100 dolarů za barel, neboť se obávají možné invaze Ruska na Ukrajinu.

Benzín i nafta jsou nyní v celé EU suverénně nejlevnější v Polsku. Mimořádně tak Polsko vykazuje ještě nižší ceny pohonných hmot než „tradiční premianti EU“, Bulharsko nebo Rumunsko. Důvodem zlevnění cen pohonných hmot v Polsku je snížení tamní DPH na ně z 23 na osm procent, k němuž s platností na půl roku došlo letos 1. února.

V přepočtu do korun vyjde litr benzínu v Polsku o zhruba devět korun levněji než v Česku. Benzín je levnější než v Česku také v Maďarsku, ve Slovinsku nebo v Rakousku. Na Slovensku je jeho cena srovnatelná. V Chorvatsku, v Itálii či v Německu je benzín tradičně dražší než v ČR.

Nafta je ze stejného důvodu v celé EU nyní rovněž nejlevnější v Polsku. Levněji než v Česku je k dostání tradičně v Bulharsku či Rumunsku, ale také v Maďarsku, ve Slovinsku, na Slovensku či v Rakousku. Dražší je opět v Chorvatsku, v Německu či v Itálii.

rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

lukas@lukaskovanda.cz | Skype: live:lukas.kovanda
www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Protiinflační dluhopisy

Redakce

Benzín za dva týdny zdražil o dvě koruny na litr

Redakce

Nemylme se, čeká nás těžký rok, předvídá Lukáš Kovanda

Redakce