Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Benzín v ČR v příštím týdnu zdraží nad 38 korun za litr

tankovani

Pohonné hmoty v Česku opět zdražily a cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 je nejvýše za více než devět let, naftu motoristé naposledy tankovali dráž v létě 2014. Benzin se u čerpacích stanic nyní prodává v průměru za 37,43 Kč, před týdnem byl o 30 haléřů levnější. Nafta od té doby zdražila o 33 haléřů na průměrných 36,39 Kč za litr. Vyplynulo to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Benzín v ČR v příštím týdnu zdraží nad 38 korun za litr. Korunová cena ropy je již dnes blízko historických maxim

cerpaci-stanicePrvní, kdo v Česku válku na Ukrajině pocítí na vlastní peněžence, budou motoristé. Pohonné hmoty rychle podraží dost možná až k úrovním 40 korun za litr benzínu a 39 korun za litr nafty. Záleží to ovšem na dalším vývoji konfliktu na Ukrajině, který dnes eskaloval v podobě plné ruské invaze. Další vývoj cen pohonných hmot je v tuto chvíli obtížně odhadnutelný, neboť ve válečných podmínkách může nastat prakticky cokoli, včetně přerušení dodávek ropovodem Družba, který do Česka vede z Ruska a prochází Ukrajinou. 

Korunová cena ropy se rychle blíží k historickým maximům. Dnes poprvé od roku 2014 překročila úroveň 2300 korun za barel ropy Brent (viz graf). Tento ukazatel v sobě zahrnuje jako vývoj dolarové ceny ropy, tak i vývoj koruny vůči dolaru, takže má silnou vypovídací hodnotu s ohledem na další vývoj cen pohonných hmot v ČR. Jejich citelné zdražení v příštích dnech a týdnech je tedy prakticky jisté. Otázkou je jen to, jak výrazné bude. To závisí na míře závažnosti započaté války. Čím závažnější konflikt bude, tím výrazněji oslabí koruna a tím výrazněji také dále zdraží ropa, alespoň po přechodnou dobu, což ve výsledku oboje povede právě ke znatelnému zdražení pohonných hmot u českých čerpacích stanic.

Už v příštích sedmi dnech je třeba počítat v ČR s růstem cenu benzínu nad úroveň 38 korun za litr, nafta pak podraží nad 37 korun za litr.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

lukas@lukaskovanda.cz | Skype: live:lukas.kovanda
www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Novinky z trhu korporátních dluhopisů za říjen 2023

Redakce

Německo, Polsko i Slovensko budou i v příštím roce ulevovat lidem od drahých energií

Redakce

Cena bitcoinu roste k novému historickému rekordu

Redakce