Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Cena bitcoinu se propadla pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů

Bitcoin-kryptoměna

Cena bitcoinu se dnes propadla pod psychologickou úroveň 20 tisíc dolarů, tedy na svoji nejnižší úroveň od 16. prosince 2020, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Přitom loni v listopadu se bitcoin, který představuje nejstarší a nejrozšířenější kryptoměnu světa, prodával za takřka 69 tisíc dolarů. Jedná se tak v absolutním vyjádření o bezprecedentní pokles jeho ceny. Vždyť bitcoin od to doby ztratil přes 70 procent své tehdejší hodnoty. V přepočtu do korun ztratil oproti loňskému listopadu více než milion korun své hodnoty. Zatímco loni v listopadu se prodával až za bezmála 1,5 milionu korun, dnes klesl v přepočtu až na 450 tisíc korun.

Krachuje bitcoin? Cena jednoho bitcoinu se dnes propadla poprvé od prosince 2020. V české měně za poslední půlrok odepsal přes milion korun, jako nikdy v historii

Za mohutným výprodejem bitcoinu je obecný odliv mezinárodních investorů z rizikových investic. Zvláště právě rizikové investice čelí obnovené vlně výprodejů v reakci na zveřejnění květnové inflace v USA. Její míra, 8,6 procenta, trhy šokovala. Jedná se o nejvyšší inflaci za 40 let. Enormní růst cen dramaticky snižuje ekonomickou náladu Američanů, jež podle dat rovněž ze závěru minulého týdne klesla na minimum alespoň od roku 1978. Američanům náladu kazí právě vysoká inflace. Ta snižuje kupní sílu jejich úspor a příjmu, ale také zhoršuje vyhlídky investic třeba do akcií. To proto, že americká centrální banka na ni bude muset reagovat ještě razantnějším zvyšováním své základní úrokové sazby, které nahlodává ziskovost většiny firem, tedy i ziskovost v přepočtu na akcii. V týdnu americká centrální banka zvýšila svoji základní úrokovou sazbu hned o 0,75 procentního bodu, nejvýrazněji od roku 1994. V utahování měnové politiky zvyšováním sazeb bude v razantním tempu pokračovat i v dalších měsících letošního roku.

Mezinárodní investoři se tak zbavují jak akcií, tak kryptoměn jako bitcoin, tak ovšem i dluhopisů. Rostou proto výnosy dluhopisů i zemí, jako jsou Spojené státy nebo Německo. Dvouleté dluhopisy německé vlády tak v důsledku poprvé za více než deset let tento týden překonaly úroveň jednoho procenta. Americké dvouleté dluhopisy mají zase nejvyšší úrok dokonce od roku 2007. 

Investoři se zkrátka snaží svá portfolia přeskupovat tak, aby jim inflace vzala co možná nejméně kupní síly. Současnou rapidní inflaci je totiž nesmírně těžké porazit, takže investoři se spokojují alespoň s minimalizací ztráty. Za takové situace se zbavují v prvé řadě rizikových aktiv, jako jsou kryptoměny.

Nelze však předpokládat, že se trh kryptoměn zcela zhroutí. Pokles cen kryptoměn nastává totiž z důvodu odlivu jen části investorů. Těch, kteří v kryptoměnách spatřují jen další rizikové aktivum, odpovídající zhruba libovolné technologické akcií. Investoři, kteří v kryptoměnách vidí možný základ nového, alternativního platebního a transakčního ekosystému, v nich převážně zůstanou, případně využijí nižších cen k „dokupování ve slevě“.   

Lukas KovandaLukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.c

Podobné příspěvky

Potravinové řetězce si zjevně nejvíce navyšují marži

Redakce

Loni vydané protiinflační dluhopisy letos lidem vynesou úrok 8,5 %

Redakce

Útraty Čechů v obchodech v září zklamaly. Na krizi to ale ještě nevypadá.

Redakce