Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Cena CNG se už někde přiblížila k 50 Kč/kg

cng

Prudké zvýšení cen zemního plynu způsobilo skokový růst cen také u jeho stlačené varianty (CNG) určené pro pohon motorových vozidel. Průměrná cena je o několik korun výše než na začátku roku, aktuálně činí už 31 Kč/kg. Některé plnicí stanice již ale dle webu CNG.cz prodávají plyn výrazně dráže, a to například za 46,90 Kč/kg a v jednom případě i za 49,90 Kč/kg. Stlačený zemní plyn je přesto ve srovnání s benzínem v průměru i nadále levnější, přičemž cenové nůžky se ještě více rozevřely ve prospěch CNG.

Cena CNG se už někde přiblížila k 50 Kč/kg. Ve srovnání s benzínem je však plyn levnější než dříve

auto_na_cngJeště letos v únoru se průměrná cena CNG pohybovala okolo 27,50 Kč/kg, což odpovídá asi 19,60 Kč/m3. Aktuálně se cena stlačeného zemního plynu vyšplhala na 31,02 Kč/kg, respektive více než 22 Kč/m3. Pro porovnání ceny s benzínem je třeba kalkulovat s cenou za metr krychlový CNG, protože právě tento objem odpovídá z hlediska obsahu energie litru benzínu. Začátkem roku stál litr benzínu v průměru něco přes 28 korun, aktuálně už stojí více než 35 Kč/l.

Růst ceny u benzínu je výrazně vyšší než u odpovídajícího množství CNG, což v tuto chvíli ještě posílilo cenovou výhodu CNG. Zatímco plyn vycházel na začátku roku ve srovnání s litrem Naturalu 95 levněji průměrně o více než 8 korun, nyní je rozdíl asi 13 korun,“ komentuje vývoj Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která poskytuje firmám i živnostníkům CNG kartu akceptovanou na plnicích stanicích innogy Energo a E.ON Energie.

citi-cngU některých plnicích stanic se však cena CNG již vyšplhala do extrému. V jednom případě dokonce dle údajů webu CNG.cz dosahuje úrovně 49,90 Kč/kg, což odpovídá asi 35,60 Kč/m3. Maximální ceny benzínu přitom dosahují téměř 38 Kč/l. „Tento nepříznivý vývoj na trhu zjevně vede k ještě většímu zájmu o možnost získat zvýhodněné ceny CNG. Letos v září jsme zaznamenali rekordní 26procentní růst odběrů CNG ze strany našich klientů, kteří čerpají trvalou slevu 2 koruny na kilogram CNG přibližně u stovky plnicích stanic innogy a E.ON z celkových asi 220 plnicích stanic, které jsou v Česku aktuálně v provozu,“ popisuje Damir Duraković.

Vzhledem k vývoji cen zemního plynu na burze jsou však provozovatelé plnicích stanic nuceni k dalšímu zdražení. Od tohoto týdne se zvýšila cena v největší síti plnicích stanic innogy na 32,40 korun za kilogram. I tak ale po započtení slevy pro firmy sdružené v naší nákupní alianci zde lze nakupovat kilogram CNG za podprůměrných 30 korun a 40 haléřů,“ říká Damir Duraković. „Současně se však na plnicích stanicích E.ON zatím stále drží ceny převážně na úrovni 28 korun za kilogram, což odpovídá ceně 20 korun za metr krychlový. Ve srovnání s litrem benzínu je zde CNG při využití naší slevy dokonce o 16 korun a 50 haléřů levnější,“ dodává Damir Duraković s tím, že i zde ale už bylo avizováno zdražení, k němuž dojde pravděpodobně od poloviny října.

Lukáš Pololáník

Podobné příspěvky

Majetek Čechů v podílových fondech narostl sedminásobně

Redakce

Zvýšení daně z nemovitosti rozevře příjmové nůžky mezi bohatými a chudšími

Redakce

Česká pošta ruší 7000 pracovních míst

Redakce