Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Ceny pohonných hmot v ČR se „hroutí k zemi“

tankovani paliva

Ceny benzínu i nafty v ČR se „hroutí k zemi“ historicky rekordní rychlostí. Pohonné hmoty v Česku totiž včera ještě zrychlily obrátky svého již tak extrémního tempa zlevňování. Průměrná cena benzínu Natural 95 se z pondělí na úterý propadla o 82 haléřů na litr, na hodnotu 45,72 koruny. Za dva uplynulé dny – od neděle do úterý – tak benzín zlevnil o 1,36 koruny. Jedná se o nejvýraznější dvoudenní zlevnění benzínu v historii sledování od začátku roku 2005. (Výjimkou je pouze jediný cenový výkyv – jež je ovšem jen statistickou anomálií – v únoru 2010, kdy cena benzínu nejprve jeden den vzrostla o více než 2,50 koruny na litr, aby hned poté zase o více než 2,50 koruny zlevnila).

Ceny pohonných hmot v ČR se „hroutí k zemi“.

Tempo zlevňování je rekordní v historii – a pád cen nekončí

 Cena nafty včera „přes noc“ spadla dokonce o 85 haléřů na litr, na úroveň 48,37 koruny za litr. Za dva uplynulé dny tak nafta zlevnila o 1,20 koruny. Jedná se o nejvýraznější dvoudenní zlevnění nafty v historii sledování od začátku roku 2005.

Nafta předevčírem začala zlevňovat vůbec poprvé od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Ta a související sankce Západu proti Rusku vyvolaly paniku na světovém trhu s ropou, která tak v minulém týdnu zdražila do blízkosti svého historického cenového rekordu.

Paniky na trhu s ropou využily v ČR zpracovatelé ropy, distributoři pohonných hmot a čerpací stanice a zjevně neobjektivně si alespoň někteří z nich navýšili své marže. V Česku tak podle údajů Evropské komise v dnech 21. února až 7. března tak například nafta v ČR zdražila po přepočtu do eur druhým nejvýraznějším tempem ze všech zemí EU, o 20,1 procenta. Výrazněji v daném období rostla cena nafty už jen v Německu. Růst cen pohonných hmot v ČR je tedy od začátku ruské invaze v rámci EU vysoce nadprůměrný, až extrémní. To lze jen těžko vysvětlit jinak než maržovou politikou. Ropa totiž zdražuje všem zemím EU a z důvodu přepočtu cen do eur jsou zohledněny také změny národních měn členských zemí EU k euru.

Od včerejška tuzemské čerpací stanice zpravují o svých cenách úřady. Následně budou ceny porovnávány s velkoobchodní cenou paliv, jež se ustavuje na komoditní burze v Rotterdamu. Její ceny jsou určující také právě pro ceny pohonných hmot v ČR. Velkoobchodní cena nafty na rotterdamské burze předevčírem poprvé od letošního 1. března klesla pod úroveň 1000 dolarů za tunu. Včera se dále citelně propadla, k úrovni 895 dolarů za tunu. Přitom v úterý minulý týden činila tato cena více než 1436 dolarů za tunu. Tak dramatické snížení evropské velkoobchodní ceny paliv, nejen nafty, svědčí o tom, že panika odeznívá právě i z evropského velkoobchodního trhu s palivy. 

Ceny pohonných hmot v ČR budou rychlým tempem zlevňovat i v dalších dnech. V následujícím týdnu lze očekávat pokles cen benzínu v průměru do pásma od 43 do 44 korun za litr. Nafta zlevní od pásma 46 až 47 korun za litr.

Lukas Kovanda, ekonomLukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

lukas@lukaskovanda.cz | Skype: live:lukas.kovanda
www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Nezaměstnanost nepatrně roste, hlad je ale především po lidech se základním vzděláním

Redakce

Konsolidační balíček zvýší lidem inflaci a firmám marže

Redakce

EU zastropuje ruskou ropu

Redakce