Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Češi si loni na nové osobní auto půjčovali v průměru 306 821 korun

PEUGEOT_e208

Průměrná výše úvěru nebo leasingu na nový osobní automobil loni vzrostla. Vyplývá to ze statistik České leasingové a finanční asociace (ČLFA). Zatímco v roce 2020 si domácnosti od členských společností asociace půjčovaly na nový osobní vůz v průměru 270 356 korun, loni to bylo 306 821 korun. Meziroční nárůst tak dosáhnul 13,5 %. Celkem členské společnosti ČLFA v loňském roce poskytly domácnostem na financování nových osobních automobilů 3,85 miliardy korun, o 7,8 % méně peněz než v roce 2020. Počet profinancovaných nových osobních vozidel určených pro privátní klientelu klesl o 18,8 %.

Češi si loni na nové osobní auto půjčovali v průměru 306 821 korun, o 13,5 % více než v roce 2020

opel-corsaVe firemní sféře činila v roce 2021 průměrná výše leasingu anebo úvěru na nový osobní vůz 625 259 korun, o rok dříve to bylo 586 530 korun. To představuje meziroční růst o 6,6 %. Podniky si loni od členů ČLFA půjčily na nová osobní auta 25,20 miliardy korun, tedy o 17 % více než v roce 2020. Počet profinancovaných nových firemních osobních vozidel meziročně vzrostl o 9,8 %.

„Zvyšování průměrné výše leasingu nebo úvěru je způsobeno zdražováním nových osobních vozidel. Můžeme očekávat, že v letošním roce bude tento trend pokračovat. Na vině je vysoká inflace, pokračující nedostatek některých dílů, zejména polovodičových čipů, ale také tlak evropských úřadů na nízkoemisní provoz automobilů i na povinnou instalaci pokročilých bezpečnostních asistentů do vozidel. To všechno se promítá do jejich cen,“ říká Jaroslav Krutilek, generální tajemník ČLFA.

Pokud jde o produkty, kterými zákazníci financují nové osobní automobily, loňský rok potvrdil, že mezi domácnostmi je nadále nejoblíbenější spotřebitelský úvěr, který co do počtu uzavřených smluv dosáhl podílu na trhu na úrovni 86,6 %. Podíl operativního leasingu v roce 2021 v této zákaznické skupině činil 13,4 %. Ve firemní sféře byl podíl operativního leasingu 42,3 %. Šedesát procent podniků, které volí operativní leasing, využívá jeho nejvyspělejší formu, tedy full-service leasing, jenž poskytuje komplexní péči o vozidlo.

Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 25,3 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice v roce 2021.

zdroj: ČLFA

 Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 39 členů. Více na: www.clfa.cz.

 Pavel Hálek

Podobné příspěvky

České dráhy letos plánují masivní zdražování

Redakce

Vláda padla do pasti svých slibů

Redakce

Koruna je opět při síle. I díky pádům Silicon Valley Bank a Credit Suisse

Redakce