Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Češi si na nové auto půjčují v průměru o třetinu více peněz než před rokem

Peugeot

Výše úvěru nebo leasingu na nový privátní osobní automobil vzrostla meziročně o třetinu. Vyplývá to ze statistik České leasingové a finanční asociace (ČLFA). Zatímco v prvním pololetí letošního roku si domácnosti od členských společností asociace půjčily na nový osobní vůz v průměru 316 421 korun, loni ve stejném období to bylo 237 879 korun. Meziroční nárůst tak dosáhnul 33 %. Celkem členské společnosti ČLFA poskytly domácnostem v letošním prvním pololetí na financování nových osobních aut 2,05 miliardy korun, o 11,9 % více než v úvodním pololetí loňského roku.

Počet profinancovaných nových osobních vozidel určených pro privátní klientelu ovšem klesl, a to o 15,9 %.

Češi si na nové auto půjčují v průměru o třetinu více peněz než před rokem, důvodem je zdražování

peugeot 308Ve firemní sféře činila v letošním prvním pololetí průměrná výše leasingu anebo úvěru na nový osobní vůz 626 609 korun, loni to bylo 587 042 korun, takže meziroční navýšení činí 6,7 %. Podniky si letos od členů ČLFA na nová osobní auta půjčily 13,08 miliardy korun, tedy o 28,8 % více peněz než loni v prvním pololetí. Počet profinancovaných nových firemních osobních vozidel meziročně vzrostl o 20,7 %.

„Hlavním důvodem razantního nárůstu průměrné profinancované částky je zdražování nových automobilů. Především domácnosti si v porovnání s minulými lety výrazně připlatí, protože i ty nejmenší a nejlevější vozy dnes musí splňovat přísné předpisy ohledně nízkoemisního provozu a bezpečnosti, což se pak odráží v cenách. Jedním z důsledků je i částečný přesun zájmu k ojetým automobilům,“ říká Jaroslav Krutilek, generální tajemník ČLFA.

PEUGEOT_308Pokud jde o produkty, kterými zákazníci financují nové osobní automobily, mezi domácnostmi je dlouhodobě nejoblíbenější spotřebitelský úvěr s více než 80% podílem na trhu co do počtu uzavřených smluv. Podíl operativního leasingu v letošním prvním pololetí dosáhl v této zákaznické skupině 18 %. Ve firemní sféře činil podíl operativního leasingu 43,5 %. Na rozdíl od privátní klientely podniky upřednostňují nejvyšší formu operativního leasingu, tak zvaný full-service leasing, který poskytuje komplexní péči o vozidlo.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 39 členů. Více na: www.clfa.cz.

 Pavel Hálek

Podobné příspěvky

Valentýnské výdaje v ČR narostly v uplynulém desetiletí třikrát rychleji než ve světě

Redakce

Kraj dostane od ministerstva více peněz pro dobrovolné hasiče

Šebík

Kábulské exploze srážejí americké akcie i českou korunu

Redakce