Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Čínský lockdown a kontroly marží zlevňují českým řidičům pohonné hmoty

tankovani paliva

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly o víc než korunu za litr. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o 1,18 koruny na 42,70 koruny za litr, nafta o 1,52 koruny na 45,10 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Navzdory zlevnění jsou ale paliva v ČR stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy platili motoristé za litr benzinu o 11,27 koruny méně, nafta byla levnější o 15,57 Kč než teď.

Kontroly marží zlevňují českým řidičům pohonné hmoty

pumpaPokles cen pohonných hmot se v příštích sedmi dnech zmírní. Důvodem je zastavení poklesu cen ropy na světových trzích. Ropa v uplynulých dnech dokonce i přechodně zdražovala, z důvodu možného zastavení dodávek ruské ropy do EU, avšak nyní zase zlevňuje, neboť obchodníci vyhlížejí pokles poptávky v souvislosti s přísným covidovým lockdownem zejména v čínské Šanghaji. Ropa se obchoduje citelně levněji než v březnu, avšak pokles jejích cen se v dubnu přes uvedené výkyvy zastavil.

Ropa Brent se dnes obchoduje o takřka tři procenta dráže než na začátku dubna. Navíc od té doby znatelně oslabila koruna k dolaru, což pohonné hmoty samo o sobě zdražuje. Na začátku dubna se dolar prodával za 22,05 koruny, včera ovšem dokonce za více než 22,60. Toto oslabení české měny prodejci pohonných hmot do svých cen teprve promítnou.

Stoupají také ceny velkoobchodně prodávaných paliv na burze v Rotterdamu. Například nafta tam včera uzavřela na ceně 1130,50 dolaru za tunu, což je nejvyšší uzavírací cena od 25. března. Vzestup cen velkoobchodních paliv se v příštím týdnu rovněž promítne do zmírnění tempa poklesu cen pohonných hmot v Česku. Růstu cen pohonných hmot zabrání kontrola marží čerpacích stanic, kterou od minulého měsíce provádí ministerstvo financí. Kontroly vedou ke střídmější maržové politice čerpacích stanic, byť stále existují rezervy.

Benzín tak v příštím týdnu zlevní na 42,50 koruny za litr, nafta na 44,80 koruny za litr. Poté se ovšem nejspíše obnoví růst cen pohonných hmot.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Stát zaostává za svým příslibem, že se z krize „proinvestuje”

Redakce

Česko se odstřihne od ruské ropy asi ještě letos

Redakce

Koruna vůči euru za covidu a války reálně posílila o 20 %

Redakce