Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Elektřina zdražuje, dodavatelé krachují a někteří i dočasně odmítají nové zákazníky

Novinka na webu dětem-energie

Obrovský růst cen energií vyvolává velké otřesy a změny na celém energetickém trhu. Cena silové elektřiny a plynu na burzách od začátku roku narostla až trojnásobně. V Česku končí první dodavatelé energií – kvůli nedávnému ukončení činnosti společnosti Bohemia Energy si bude muset nového dodavatele energií hledat zhruba 900 000 zákazníků. To ale nepůjde rychle, protože řada dodavatelů nové smlouvy dočasně i odmítá, jsou přetíženi podanými žádostmi nebo nemají dostatek energie nakoupené za výhodné ceny. Lidé se musejí připravit na výrazně vyšší ceny, několikahodinové fronty na pobočkách i přetížené weby a call centra dodavatelů energií.

Elektřina zdražuje, dodavatelé krachují a někteří i dočasně odmítají nové zákazníky

Ukončení činnosti čtvrtého největšího dodavatele energií v ČR Bohemia Energy a raketový růst cen elektřiny na burzách se výrazně dotkly celého českého energetického trhu. Na vyšší ceny a nelehkou situaci se musejí připravit i domácnosti. Zatímco dříve dodavatelé energií vítali nové zákazníky s otevřenou náručí, dnes je spíše odmítají nebo jim citelně navyšují cenu i výši záloh. Dokládají to zkušenosti porovnávacího portálu Srovnejto.cz. „Všichni dodavatelé a zprostředkovatelé jsou přetíženi nejen poptávkou zákazníků končících dodavatelů energií, ale i těch, kteří si chtějí zajistit stabilní cenu za energie. Z důvodu nejasnosti řada dodavatelů dočasně pozastavila příjem nových zákazníků a odmítají je, dokud nepřipraví nové ceníky,“ popisuje situaci na energetickém trhu Aleš Fojtík, ředitel divize energií srovnávače Srovnejto.cz. V zákaznických centrech dodavatelů energií, která zůstávají otevřena, čekají zákazníky fronty na několik hodin. Velkému náporu volajících čelí také jejich call centra, některé linky jsou dočasně nedostupné.

Zákazníci společnosti Bohemia Energy nemají důvod k panice a o dodávky energií nepřijdou. Dodavatel poslední instance, k němuž automaticky přecházejí, ale bude výrazně dražší. „Výběr nového dodavatele je dobré naplánovat co nejdříve. Lidé se ale musejí obrnit trpělivostí, protože počet zájemců o změnu dodavatele energií je nyní skutečně obrovský. Výhodou je, že změnu lze uzavřít velmi rychle a s minimem podkladů, typicky stačí jen poslední vyúčtování a údaje o spotřebním místě a odběrateli,“ vysvětluje Aleš Fojtík.

Ceny energií jsou na dvojnásobku i výš. Situace kolem cen energií nebude pro domácnosti v nadcházejících měsících jednoduchá. Ceníky dodavatelů jsou dnes i o 200 % vyšší, než byly v první polovině roku. „Za růstem cen elektřiny stojí celá řada faktorů – těmi jsou zejména vysoké ceny emisních povolenek, omezení dodávek plynu z Ruska, cena uhlí, burzovní spekulace, ale i počasí, které moc nepřálo výrobě energií z obnovitelných zdrojů. Cena pro spotřebitele je však samozřejmě upravena podle očekávání dalšího vývoje z pohledu konkrétního dodavatele energií. A ti se nechtějí vystavit riziku, což ceny na trhu ještě zvedá,“ uvádí hlavní důvody růstu cen energií Aleš Fojtík ze Srovnejto.cz.

Stabilizaci cen energií i celého trhu lze očekávat nejdříve začátkem příštího roku. Vše ale závisí na vývoji cen silové elektřiny a plynu na energetických burzách. „Očekáváme, že do konce roku žádná velká změna nenastane a levnější ceníky se začnou objevovat nejdříve začátkem příštího roku,“ říká Aleš Fojtík s tím, že letní úroveň ceny energií se hned tak nevrátí. Kromě nalezení nejvhodnějšího dodavatele třeba pomocí srovnávače cen se tak domácnosti budou muset ve zvýšené míře zaměřit na energetické úspory.

Srovnávače energií zákazníkům umožňují porovnat více dodavatelů. Výhodou pro zákazníky je, že se mohou doptat na parametry srovnání, specifika jednotlivých ceníků a srovnávač je provede procesem sjednání a připraví potřebnou dokumentaci za ně. Zákazníci ovšem musejí být trpěliví. Aktuálně jsou všichni přetíženi požadavky na změnu. Celý proces urychlí, pokud předáte své vyúčtování a další podklady elektronicky.

„Doporučuji, aby zákazníci nebrali první nabídku, kterou uvidí, a srovnali si více možností. Kdo dává přednost jistotě, může zvolit fixaci na rok či déle. Kdo je přesvědčen, že cena musí brzy klesnout, zvolí ceník bez fixace či fixaci ceny jen na rok. S našimi zákazníky přesně takto o nabídkách jednáme, aby chápali, co která varianta znamená. Bohužel dnes opravdu nikdo s jistotou neví, jak přesně se cena bude vyvíjet v čase a která z variant je tedy nejvýhodnější,“ dodává Aleš Fojtík.

O portálu Srovnejto.cz

Srovnejto.cz, které je součástí Skupiny Srovnejto, je největším poradcem pro rodinné výdaje na českém trhu s více než desetiletými zkušenostmi v oboru. Od roku 2018 je součástí jednoho z největších mediálních domů na světě – Bauer Media Group.

ANNA FAJKUSOVÁ

Podobné příspěvky

Posunutím odchodu do důchodu o pár dní či týdnů lze letos navýšit měsíční penzi až o tisíce

Redakce

Česko chce platit miliardy za zrušení něčeho, co tu funguje po desetiletí bezproblémově

Redakce

Vánoční rohlíčky upečené doma jsou letos o 34 % dražší než loni

Redakce