Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Existuje řada způsobů, jak bojovat s inflací

CNB

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne, všichni si letos automaticky platově polepší o zhruba 20 procent. Lidé by se jimi měli inspirovat a dojednat si k pracovní smlouvě inflační doložku – je to nejlepší zbraň proti inflaci

Existuje řada způsobů, jak bojovat s inflací. Ten úplně nejlepší, který nenutí člověka jakkoli se omezovat, je prostě vyjednat si u svého zaměstnavatele navýšení výdělku, které inflaci celou pokryje. To ovšem vůbec není jednoduché. Zaměstnavatelé sami čelí také růstu jiných nákladů, než jsou ty mzdové, takže příliš velkorysé přidávání by je mohlo „položit“.

Prozíravě celou věc vyřešili zaměstnanci České národní banky. Tedy instituce, která má s inflací ze zákona bojovat. Už v roce 2020 si v kolektivní smlouvě vyjednali, že se jim platy letos automaticky zvednou o inflaci a ještě 2,5 procentního bodu k tomu. Pokud tedy vyjde jejich odhad, ten z nové prognózy ČNB zveřejněné minulý týden, dočkají se nakonec automatického zvýšení platů o takřka 20 procent.

Prognóza ČNB totiž pro letošek počítá s celoroční inflací 16,5 procenta. Připočteme-li 2,5 procentního bodu, získáváme 19 procent. Právě o 19 procent tedy na základě letošní inflace automaticky narostou zaměstnancům ČNB platy. Všem s výjimkou členů bankovní rady.

Rapidní inflace, která letos snižuje reálné příjmy drtivé většiny české populace nejvýrazněji od vzniku republiky v roce 1993, tak jejich kupní sílu vůbec nepoškodí. Zaměstnanci ČNB dramatickou inflaci zkrátka jako jedni z mála vůbec nepocítí.   

Lidé, kteří se obávají rapidní inflace i pro příští léta, se mohou zaměstnanci ČNB inspirovat, zejména pracují-li v soukromé sféře a nejsou-li tedy sevřeni kazajkou tabulkových platů a dalších pravidel odměňování ve státní sféře. K pracovní smlouvě si mohou vyjednat právě takzvanou inflační doložku. Ta zajistí, že jim mzda automaticky, bez dalšího vyjednávání se zaměstnavatelem, naroste třeba právě o inflaci a nějaké procentní body k tomu. Zejména lidé, kteří nyní mění zaměstnavatele, mají dobrou šanci si takovou doložku vyjednat. Pokud o ně nový zaměstnavatel opravdu stojí, přistoupí na ni jako na svého druhu benefit, i když třeba ostatní, stávající zaměstnanci takovou doložku sjednánu nemají. Pro zaměstnavatele je zpravidla schůdné mzdově přilepšovat automaticky o inflaci vybraným pracovníkům, nikoli však plošně všem.

Inflační doložky byly populární v 90. letech, kdy inflace dosahovala také poměrně vysokých hodnot, ale s příchodem nového milénia a s trvalejším poklesem inflace se na ně „zapomnělo“.

Lukáš KoLukas Kovandavanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Čerství důchodci, kteří si starobní důchod nechají přiznat ještě za rok 2020, budou mít penzi o stovky až tisíce korun vyšší

Redakce

Pohonné hmoty zdražují, i když ropa zlevňuje – čerpadláři si navyšují marže

Redakce

Mzdy v Česku rekordně padají, životní úroveň klesá nejvíce od vzniku republiky

Redakce