Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Jak se bude vyvíjet pracovní trh v roce 2019

Práce 2019

Rychlé životní tempo, okamžité sdílení myšlenek, neomezený přístup k informacím, globalizace. To všechno transformuje pracovní trh, který je teď ve 21. století proměnlivější než kdy dřív. Požadavky na zaměstnavatele ale i zaměstnance stoupají a do toho probíhá takzvaná čtvrtá průmyslová revoluce. Na co se můžeme těšit? A čeho se bát?

Nízká nezaměstnanost – nedostatek lidí na pracovním trhu

Podle dat Eurostatu má Česko dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Můžeme se tedy sice honosit nálepkou „nejpracovitějšího státu”, ale na druhou stranu nedostatek pracovních sil je hlavní překážkou růstu českých firem.

Největší poptávka je po dělnících, svářečích a dalších fyzicky pracujících. Ale i duševně pracující si mohou a v příštích letech budou moci vybírat.

Zaměstnavatelé se přizpůsobují tepu doby

Pro zaměstnance už nejsou stěžejní jen platové podmínky a benefity, ale také se chtějí ztotožnit s myšlenkou firmy. Zaměstnavatelé jsou si situace s nedostatkem uchazečů o práci dobře vědomi a proto často mění svou firemní kulturu na méně formální a založenou na důvěře.

Trendy následujících let budou flexibilní pracovní doba a soustředěnost na výsledky, které dnes nacházíme především u malých a středních firem. Můžeme očekávat postupný úpadek klasického modelu osmihodinové pracovní doby a nárůst práce z domova.

Personalisté se také čím dál častěji snaží získat studenty středních a vysokých škol a to nejen v posledních ročnících, ale v průběhu celého studia. Spoléhají na to, že po ukončení studia navážou na stáž či brigádu a nechají se ve firmě zaměstnat. Dalším zdrojem pracovní síly by mohly být osoby na rodičovské dovolené, kterou v Česku míváme oproti zbytku Evropy nezvykle dlouhou. Zkrácené úvazky v budoucnosti získají na popularitě.

Digitalizace a robotizace má svá pro i proti

Moderní technologie zvyšují efektivitu, díky čemuž stávající počet lidí zvládne více práce a nedostatek uchazečů nebude takový problém. Bude to ale samozřejmě znamenat i úbytek pracovních míst s nízkou kvalifikací. Proto je potřeba zajisti systém rekvalifikace na nové pozice, kterým dá digitalizace a robotizace vzniknout.

Podle Národní iniciativy Průmysl 4.0 budou nejvíce ohroženými zaměstnáními úředníci, řidiči motocyklů a osobních automobilů, pokladníci a prodavači vstupenek.

Vzestup zakázkové ekonomiky na pracovním trhu

Především mladí lidé se nebudou chtít vázat na jednu společnost a stát se zaměstnanci, ať už proto, aby byli pány svého času a mohli se více věnovat rodině a nebo proto, že zaměstnavatelé nebudou nabízet dostatečně atraktivní podmínky.

V posledních letech můžeme pozorovat vyšší počet lidí na volné noze, kteří si budují vlastní značku a vytvářejí hodnoty na zakázku. Dá se očekávat, že těchto lidí bude přibývat.

Jak uspět na pracovním trhu v roce 2019

V současné době je vhodná situace na hledání nebo změnu zaměstnání. Nabídka pracovních míst je štědrá a zaměstnavatelé nabízí celou řadu benefitů, aby uchazeče zaujali. Při cestě k vaší vysněné práci vám v roce 2019 zajisté pomůže následující:

  • kvalitně a originálně zpracovaný životopis neboli CV

  • dobrá jazyková vybavenost

  • vhodný obsah vašich sociálních sítí

  • znalost digitálních technologií a nástrojů

Podobné příspěvky

Inflace v Česku se už příští rok propadne jen na 1 %

Redakce

Guvernér ČNB varuje před nejhlubším propadem životní úrovně lidí v ČR

Redakce

Trh práce hledá lidi se základním vzděláním

Redakce