Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Koruna dnes večer zpevňuje na nejsilnější úroveň vůči euru od září 2011, pod 24,20

ceske-koruny

Česká měna dnes večer středoevropského času poprvé od 2. září 2011 prolomila psychologickou hranici 24,20 koruny za euro. Vyplývá to z dat Bloombergu. Podle nich zpevnila až na 24,195 koruny za euro (viz graf níže).

Koruna dnes večer zpevňuje na nejsilnější úroveň vůči euru od září 2011, pod 24,20

korunaBezprostředním důvodem zpevnění kursu na nejsilnější úroveň za takřka 10,5 roku je zítřejší měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky a související sázky mezinárodních měnových obchodníků. Někteří z nich totiž sází na to, že Česká národní banka opět překvapí a zvedne svoji základní sazbu o celý jeden procentní bod. To by korunu v očích mezinárodních investorů dále a nečekaně zatraktivnilo. Většinově totiž nyní trh míní, že ČNB zítra přistoupí ke zvýšení své základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu, přičemž nevylučuje ani růst jen o 0,5 procentního bodu.

Ke zvýšení o celý jeden procentní bod, na 4,75 procenta, by ČNB mohla přistoupit v důsledku dnes zveřejněných údajů k lednové inflaci v eurozóně. Ta vykázala nečekaně vysokou, historicky rekordní úroveň 5,1 procenta, zatímco trh ve střední hodnotě odhadů čekal tempo pouze 4,4 procenta.

Historicky rekordní inflace v eurozóně znamená, že Česko si může dovážet ještě o něco vyšší inflaci, neboť eurozóna představuje jeho hlavního obchodního partnera. Proto někteří měnoví obchodníci sázejí na nečekaně výrazné zvýšení základní úrokové sazby ČNB, které dnes večer zpevňuje korunu na zmíněné více než desetileté maximum.

Lukas KovandaLukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

lukas@lukaskovanda.cz | Skype: live:lukas.kovanda
www.lukaskovanda.cz

 

Podobné příspěvky

Novinky z trhu korporátních dluhopisů za říjen 2023

Redakce

Polský nákupní ráj ztrácí na své lákavosti

Redakce

Evropu čeká velmi obtížné desetiletí

Redakce