Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Koruna letos vůči euru posílila jako jediná z měn Visegrádské skupiny

kurs koruny,

Česká koruna včera poprvé od února 2020, tedy od doby před propuknutím pandemie, posílila pod úroveň 25 korun za euro. Podle dat Bloombergu prolomila tyto psychologickou hranici krátce před 14:30 středoevropského času. Posílila až na úroveň 24,972 za euro. Následně ale část svých zisků odevzdala a kurs se vrátil zpět nad úroveň 25 korun za euro.

Rozdíl_ČNB_a_ECB
Rozdíl_ČNB_a_ECB

Roční úročení na koruně vzrostlo nejvíce na světě

Česká měna i tak jako jediná z měn zemí Visegrádské skupiny letos vůči euru zpevnila. Na začátku letošního roku se euro prodávalo za zhruba 26,20 koruny, nyní tedy vyjde na 25 korun. To odpovídá posílení české měny o zhruba 4,6 procenta. Ve stejné době, tedy během letoška, zlotý vůči euru oslabil o 1,3 procenta, a forint dokonce o 1,8 procenta (viz graf ).  

depositní sazby svět
depositní sazby svět

Koruna posiluje zejména z důvodu razantního zvyšování základní úrokové sazby České národní banky. Ta zatraktivňuje korunu v očích mezinárodních investorů. Zvyšuje totiž úročení korunových aktiv. Například rozdíl mezi základní sazbou ČNB a základní sazbou Evropské centrální banky, která je nyní stále nulová, odpovídá 3,75 procentního bodu (viz graf 2 v příloze). To je největší rozdíl těchto dvou sazeb za celou dobu od září 1999. Atraktivní úrok zvyšuje poptávku po koruně, resp. korunových aktivech, což vede ke zpevnění jejího kursu. Roční depozitní sazba na vzrostla na koruně letos nejvíce ze všech měn světa, zejména právě kvůli utahování měnové politiky v podání ČNB (viz graf).

Navíc ČNB signalizuje další citelný růst základní sazby v příštím roce, a to se současné úrovně 3,75 procenta až výrazně nad hodnotu čtyř procent. Trh však i přesto zatím spíše sází na to, že v příštím roce koruna oslabí zpět výrazněji nad 25 korun za euro.

Zpevnění kursu je obecně dobrou zprávou pro dovozce a třeba také lidi, kteří míří na dovolenou nebo na hory do zahraničí. Horší zvěstí je pro exportéry, neboť snižuje jejich konkurenceschopnost na vývozních trzích. 

Lukas KovandaLukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

lukas@lukaskovanda.cz | Skype: live:lukas.kovanda
www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Účast akcionářů na záchraně Smartwings zvyšuje pravděpodobnost, že stát aerolince pomoc poskytne

Redakce

Stavebnictví roste jako z vody, i díky evropským penězům

Redakce

Zdražování pohonných hmot v Česku dále zrychluje, ceny už jsou vyšší i než v Rakousku

Redakce