Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Miliardové dotační eldorádo pro pár vyvolených

Skoda Enyaq

Všichni daňoví poplatníci se složí a nepatrný zlomek osob dostane dárek v podobě dotace na elektromobil. To není podpora elektromobility, to je dotační eldorádo pro pár vyvolených,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Dělat tento krok v době, kdy raketově roste státní dluh, je podle něho nezodpovědný krok, který v konečném důsledku nepomůže vůbec nikomu.

Stanovisko Podnikatelských odborů k dotaci pro nákup elektromobilu

Podnikatelské odbory upozorňují, že vláda vyčlenila, prý pro podnikatele a živnostníky, na pořízení elektromobilu dotace ve výši téměř jedné miliardy korun. Podpora se má týkat pořízení pouze asi 4 500 elektroaut. To je naprosto zanedbatelné množství, protože v ČR podniká asi 1,4 milionu ekonomicky aktivních subjektů (firem a živnostníků). Jde tedy zjevně jen o propagační trik.

Radomil Bábek: Miliardové dotační eldorádo pro pár vyvolených

Podnikatelské odbory dotace do soukromého sektoru dlouhodobě odmítají. Miliardová dotace na podporu elektromobility jen dokazuje, že současná podoba dotací pokřivuje trh, dává prostor pro korupci, poskytuje neoprávněnou konkurenční výhodu a v konečném důsledku prohlubuje deficit státního rozpočtu. Podle předsedy Podnikatelských odborů si stačí položit jednoduchou otázku: “Kdo bude mít prospěch z toho, když vláda pomůže nepatrnému zlomku podnikatelů koupit si elektromobil? A kdy se dočkají všichni, kteří si nepořídí dotovaný elektromobil, pokut za znečišťování ovzduší?“

Bábek předsedaRadomil Bábek

předseda výboru Podnikatelských odborů

 

 

Ing. Vanda Böhmová
tajemnice Podnikatelských odborů

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s. je organizace, která hájí práva a zájmy podnikatelů a živnostníků před neoprávněnými zásahy státu do podnikání. Podnikatelské odbory vznikly v únoru 2017; v současnosti už mají víc než 15 700 členů a každým dnem rostou. Podnikatelské odbory jsou jediným zástupcem a zastáncem podnikatelů a živnostníků, jako profesního stavu.

Podobné příspěvky

Důvěra v českou ekonomiku spadla nejníže od covidu

Redakce

Pád bitcoinu nahrává zlatu

Redakce

Co nás v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice?

Redakce