Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Mladí lidé přestávají věřit bitcoinu, objevují kouzlo stabilnějších investic typu zlata

zlato

Bitcoin už mladé lidi tolik netáhne. Vadí jim značná nestabilita jeho cenového vývoje, jakou lze pozorovat i právě v těchto hodinách, v souvislosti se zaváděním bitcoinu jako zákonného platidla v Salvadoru.

Mladí lidé přestávají věřit bitcoinu, objevují kouzlo stabilnějších investic typu zlata. Salvador jim zatím důvěru nevrací 

zlatoVyplývá to z šetření, které mezi takzvanými mileniály a zástupci Generace Z uskutečnila britská státní mincovna, Royal Mint. Dvě třetiny respondentů, lidí narozených v roce 1980 a později, se od bitcoinu odvrací. Stejně tak narůstá jejich nedůvěra k takzvaným „memovým akciím”. To jsou akcie, které popularizuje třeba virální kampaň na sociálních sítích, i když k tomu třeba ani není fundamentální důvod, tedy objektivní ekonomické, finanční či investiční opodstatnění.  

zlatoPodle šetření Royal Mint se mladí lidé stále častěji uchylují k tradičnějším druhům investic, jako jsou ty do zlata. Bitcoin se na svém historickém cenovém rekordu, přes 65 tisíc dolarů za kus, ocitl letos v polovině dubna. Od té doby se mu již nedaří cele znovuzískat ztracené cenové pozice. „Memové ackie” zase slavily svůj dosavadní vrchol popularity letos začátkem roku. Tehdy se do popředí zájmu investorů, často právě mladých lidí, dostaly akcie upadajícího řetězce prodejen s videohrami GameStop. Virální kampaní na sítích vyhnali jejich cenu do výšin, takže připravili o stovky milionů dolarů i zavedené hráče z Wall Streetu, kteří spekulovali na další pád akcií GameStopu. 

Dnes se bitcoin opět citelně propadá, podobně jako včera. Bezprostředním důvodem jsou především technicko-organizační problémy se zaváděním kryptoměny jako oficiálního, zákonného platidla ve středoamerickém Salvadoru. Dalším pak obava ze dřívějšího než dosud předpokládaného zpřísňování měnové politiky světově významných centrálních bank v čele s americkým Fedem. Omezení přísunu nových ultralevných peněz na trhy, jež by v důsledku zpřísňování nastalo, obecně podvazuje poptávku po rizikovějších aktivech právě typu kryptoměn.    

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

lukas@lukaskovanda.cz
www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Proč výnosová křivka stále předpovídá recesi?

Redakce

Benzín v Česku může zlevnit i pod 25 korun za litr

Redakce

Burzy padají kvůli Applu, který však sází na “plán B”

Redakce