Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Na stát letos budeme pracovat méně než loni

team bulding

Letos budou Češi na stát pracovat kratší dobu než loni. Podle Liberálního institutu odevzdáme státu vše, co si prací vyděláme od 1. ledna do 17. června. Dle společnosti Deloitte, která používá jinou metodiku výpočtu, odevzdáme státu vše, co vyděláme za období od 1. ledna do 18. června.

Na stát Češi rekordně pracovali během pandemie

Češi tak budou letos podle Liberálního institutu pracovat na stát 167 dní, podle Deloittu pak 168 dní. Podle Deloittu tak bude letos pracovat na stát nejkratší dobu od roku 2017, kdy to bylo rovněž 168 dní. Podle Liberálního institutu se letos napracujeme na stát nejkratší dobu od roku 2019, kdy to dle jeho metodiky bylo 148 dní. Podle obou metodik tak Češi budou na stát pracovat kratší dobu než v obou uplynulých letech pandemie, resp. značného pandemického zadlužování (viz graf níže).

Pandemie a předloňský daňový balíček zamíchaly loni s výpočtem termínu dne daňové svobody zamíchaly. Před pandemií tak bývalo pravidlem, že podle metodiky Liberálního institutu nastával den daňové svobody dříve než podle metodiky Deloitte. Loni to byla ale jinak. Letos se ovšem tato situace vrací do starých kolejí.

grafDůvodem loňské mimořádné změny pořadí byla vedle odlišné metodiky použité při výpočtu hlavně pandemie, jež loni měla své zásadní dopady v makroekonomické oblasti. Dluhy vzniklé v pandemii se odpracovávají letos a budou i v příštích letech. Vláda i tak bude muset nakonec zřejmě zvýšit daně, aby veřejné finance přiblížila udržitelnému stavu.  

Deloitte při svém výpočtu dává do poměru celkové daňové příjmy a čistý národní důchod. Liberální institut, jenž staví na metodice OECD, zase porovnává veřejné výdaje státu s hrubým domácím produktem.

Lukas KovandaLukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Utrácí se za jiné věci než covid, chátrají mosty, miliardy na digitalizaci nejsou vidět

Redakce

Evropská komise řadí ČR mezi pět zemí EU, které pandemii zvládají nejhůře z hlediska veřejných financí

Redakce

Evropská centrální banka totálně zaspala v boji s inflací

Redakce