Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Nové korporátní dluhopisy nabízejí vyšší výnosy než před rokem

report

Výnosy korporátních dluhopisů vydaných v České republice vzrostly meziročně z 6,38 % na 8,28 % a zvýšil se i počet emisí. Na druhé straně celkový objem emisí klesl z 15,0 na 10,8 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů portálu Dluhopisomat.cz, který srovnává všechny dluhopisy v České republice.

Korporátní dluhopisy nabízejí vyšší výnosy

Dluhopisy-republikyVýnosy korporátních dluhopisů rostou, v meziročním srovnání se – zejména v důsledku vyšších úrokových sazeb České národní banky (ČNB) – zvýšily téměř o dva procentní body a staly se konkurencí tradičním bankovním vkladům či fondům. Jak vyplývá z údajů portálu Dluhopisomat.cz, vážený průměrný výnos korporátních dluhopisů vzrostl z 6,38 % v březnu 2022 na 8,28 % v březnu 2023.

Investoři zohledňují vývoj úrokových sazeb a žádají dluhopisy, které nabízejí výrazně vyšší výnosy než vloni,“ uvádí Vladimír Pikora, hlavní ekonom a analytik skupiny Comfort Finance Group. „Uvědomují si také, že pro další zvyšování úrokových sazeb již nejspíše není prostor a vyplatí se jejich současné úrovně využít. Podobná šance se nemusí v blízké budoucnosti opakovat, zvlášť když ČNB může ještě letos úrokové sazby snížit.“   

Celkový počet emisí korporátních dluhopisů vydaných v období leden–březen 2023 vzrostl ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2022 z 241 na 261. Výrazně se na druhé straně snížil celkový objem emisí a zkrátila se i doba jejich splatnosti. Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2022 byly vydány dluhopisy v celkovém objemu 15,0 miliardy Kč, v prvním čtvrtletí 2023 to bylo pouze 10,8 miliardy Kč. Průměrná doba splatnosti se v meziročním kvartálním srovnání zkrátila z 3,73 na 3,59 roku, přičemž jen v březnu 2023 klesla z loňských 4,05 na 3,50 roku. „Již více než rok na trhu výrazně dominují menší emise v objemu do 25 milionů Kč,“ dodává Vladimír Pikora. „Velkých emisí s objemem nad 100 milionů Kč bylo od ledna 2022 vydáno pouze 125.“          

Dluhopisomat je uživateli nejlépe hodnocené dluhopisové tržiště v České republice

Poskytuje služby emitentům vydávajícím dluhopisy a investory informuje o bezpečnějších emisích. Je součástí investiční skupiny CFG, která na českém finančním trhu působí přes deset let.

Jaroslav Totušek 

Podobné příspěvky

Nástup asijských ekonomiky bude pokračovat i v příštích deseti letech

Redakce

Druhá vlna pandemie může zlevnit nemovitosti

Redakce

Jak Šik a spol reformovali ekonomiku

Redakce