Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Pohonné hmoty dále zlevňují a budou i v nadcházející době

tankovani paliva

Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Nafta opět výrazněji než benzín. Benzín se aktuálně prodává celorepublikově průměrně za 37,29 koruny za litr, tedy o devět haléřů levněji než před týdnem. Nafta za posledních sedm dní zlevnila o 22 haléřů na 35,86 koruny za litr. Nafta je tak nejlevnější od první poloviny února 2022, tedy od doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, jejíž důsledky loni vyhnaly její cenu v ČR až k úrovni 50 korun za litr.

Ropu zlevňují pády a otřesy bank, jako je Silicon Valley Bank nebo Credit Suisse

V příštích sedmi dnes pohonné hmoty dále mírně zlevní, v rozsahu kolem třiceti haléřů na litr.

Cena ropy Brent se totiž v tomto týdnu poměrně výrazně propadla, během včerejšího obchodování dokonce až na 71,67 dolaru za barel, jak plyne z dat agentury Bloomberg. Ropa je tak nejlevnější od prosince 2021.

Pády a problémy bank, jako je Silicon Valley Bank nebo Credit Suisse, tak mohou těšit alespoň řidiče, i ty české. A to po zohlednění faktu, že vedou k oslabení koruny vůči dolaru. Barel ropy Brent se včera poprvé od začátku ledna 2022 prodával v přepočtu za méně než 1700 korun. Obava z hlubší světové recese či bankovní krize, v níž ústí současné otřesy mezinárodního bankovnictví, totiž stahuje cenu ropy dolů ještě rychleji než korunu vůči dolaru.

Nejlevnější od začátku roku 2022 je také dolarová i korunová cena velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu, jež je určující i pro české čerpadláře.

Nafta v poslední době zlevňuje výrazněji než benzín, neboť topná sezóna se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci a zásobníky plynu v EU zůstávají nadále naplněny z 56 procent. Přitom v tuto část roku bývají běžně naplněny jen ze zhruba 36 procent. Nadprůměrná naplněnost zásobníků odráží letošní nebývalé teplé zimní počasí v Evropě. To sráží jak burzovní cenu plynu v EU, od konce loňského srpna o zhruba 86 procent, tak v té souvislosti ruku v ruce poptávku po topné naftě, která je využívána jako náhražka plynu. S poklesem sháňky po topné naftě klesá cena také nafty motorové, a to právě výrazněji, než je tomu u benzínu.

Ceny pohonných hmot letos klesají také v okolních zemích. Citelně levnější než v Česku mají benzín Slovinci, Chorvaté nebo tradičně Poláci. Na Slovensku a v Rakousku je jeho cena srovnatelná s tou v ČR. V Maďarsku nebo tradičně v Německu či Itálii je benzín dražší než v Česku. Nafta v Česku stojí srovnatelně jako v Polsku nebo ve Slovinsku. Na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku a tradičně v Itálii nebo Německu je nafta dražší než v ČR. Citelně levnější je nafta v Chorvatsku.

Lukas Kovanda, ekonomLukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Hypotéky zdražují a dále zdraží

Redakce

Tuzemskému stavebnictví chybí podpora vlády

Redakce

Navzdory komplikované situaci na trhu Peugeot v ČR drží pozici a sbírá objednávky

Redakce