Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Pohonné hmoty v ČR zlevňují i po zavedení embarga EU na ruské ropné produkty

kolona aut

Ceny pohonných hmot v Česku po předchozích dvou týdnech zdražování od minulého týdne klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o tři haléře na průměrných 37,80 Kč/l, nafta pak o 21 haléřů 37,46 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Pohonné hmoty v ČR zlevňují, ale šéf Totalu varuje před zdražením. Velkoobchodně prodávaná nafta je nejlevnější za více než rok

V příštích sedmi dnech benzín a zejména nafta dále mírně zlevní, v rozsahu do 20 haléřů na litr. Cena ropy na světových trzích sice spíše stagnuje, zato však díky uvolnění napětí na evropském trhu klesají ceny velkoobchodně prodávaných paliv. Například cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu klesla k úrovni 800 dolarů za tunu. Tak nízká byla naposledy loni v lednu, tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, která cenu ropy a ropných produktů dramaticky zvýšila.

ShellTento týden je přitom prvním, kdy je v platnosti embargo EU na dovoz ruských ropných produktů, včetně právě dieselových paliv. Před vstupem embarga v platnost tuto neděli se evropští dovozci ruskými palivy horečně předzásobovali, navíc se jim daří nacházet alternativní dodavatele. Proto dochází ke zmíněnému uvolnění na evropském trhu a zatím se ani v nejmenším nezhmotňuje obava, že embargo povede k růstu cen pohonných hmot v EU. Nelze však vyloučit i citelný cenový růst v příštích týdnech a měsících. Dalším důvodem pro něj je otevírání čínské ekonomiky po ukončení tamních drakonických covidových restrikcí.

Patrick Pouyanne, generální ředitel největší petrochemické společnosti v EU, francouzské TotalEnergies, včera při setkání s analytiky varoval, že cena ropy se může letos vrátit z nynějších úrovni 85 dolarů za barel na cenu kolem 100 dolarů za barel. Globální poptávka po ropě by totiž právě i kvůli otevření čínské ekonomiky letos měla být historicky rekordní. Čína představuje největšího světového dovozce ropy.

Lukas KovandaLukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Češi rekordně omezují své nákupy

Redakce

Česká národní banka zvyšuje své investice do zlata

Redakce

Máme v ekonomice mzdově inflační spirálu?

Redakce