Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Putin bude asi rubly žádat i za obilniny, hnojiva, uhlí, ropu, kovy či dřevo

rubl

Ruský prezident Vladimir Putin stupňuje svoji hru vabank vůči Evropské unii a obecně Západu. Pravděpodobně totiž rozšíří okruh zboží, které Rusko bude ochotno „nepřátelským zemím“, včetně Česka, prodávat pouze za rubly.

Putin bude rubly žádat asi i za obilniny, hnojiva, uhlí, ropu, kovy či dřevo. Česko se může s Ruskem soudit, propuštění hrozí stovkám tisíc lidí

Nyní se má opatření týkat plynu, Kreml jej však okruh dotčeného zboží patrně rozšíří o ropu, kovy, hnojiva, olejniny, uhlí, dřevo či obilniny. To je další problém pro české firmy a pro českou ekonomiku jako takovou. Česko totiž z Ruska ve velkém dováží kromě plynu a ropy také třeba právě kovy nebo chemické produkty, včetně hnojiv.

Jestliže by Rusko na platbě v rublech trvalo, což se zatím jeví jako pravděpodobné, Česko by muselo buď přistoupit na platby v rublech, nebo jít s Ruskem – jako zbytek EU – do třeba i léta trvajících sporů. Jedná se totiž o porušení smluv.

Druhá možnost znamená nejen soudní spory, ale zřejmě také přerušení dodávek. Tedy vážný problém pro již nyní těžce zkoušenou českou ekonomiku. Výpadek v dodávkách společně s růstem nákladů a inflací může vést v krajním případě k citelnějšímu ekonomickému propadu a ke propuštění stovek tisíc lidí v ČR už v horizontu 24 měsíců.

Lukas KovandaLukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Padají cen vajec nebo mléka, takže i proto bude letošní inflace ani ne třetinová

Redakce

Valentýnské výdaje v ČR narostly v uplynulém desetiletí třikrát rychleji než ve světě

Redakce

Poslanci dnes projednají evropskou legislativu, která čínské zboží brzy zdraží 

Redakce