Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Rostoucí ceny energií vystřelily nahoru zájem o domácí fotovoltaiku

fotovoltaika

Střední Čechy Zájem o instalaci  střešních fotovoltaických elektráren je stále na vzestupu. Jen vloni jich ČEZ Prodej nainstaloval v rámci celé republiky 1 514 o celkovém výkonu 7,4 MW. Klienti mají zájem zejména o solární elektrárny doplněné bateriovými systémy, těch bylo nainstalováno celkem 939, tedy dvojnásobek. Stoupl i zájem o tepelná čerpadla, jichž technici ČEZ v českých domácnostech zapojili 1 118. V roce 2020 jich přitom bylo jen 514. Vedle růstu trhu a stoupajících cen energií zvýšení počtu instalací pomohlo také to, že ČEZ Prodej výrazně zefektivnil celý proces od nabídky až po instalaci a zákazník je nyní pravidelně informován o každém kroku.

Rostoucí ceny energií vystřelily nahoru zájem o domácí fotovoltaiku

Novinka na webu dětem-energieČEZ tudíž celý projekt střešní fotovoltaické elektrárny s akumulací nebo tepelného čerpadla připravuje pro zákazníky na klíč a je schopen zajistit i financování, včetně vyřízení žádosti o dotaci. Poskytuje záruku 25 let na 80% výkon panelů, 15 let na samotné panely, 10 let na ČEZ Battery Box a pětiletou záruku na práci. Z celkového počtu instalací fotovoltaik v roce 2021 jich přitom na celé území Středočeského kraje připadá 414. V případě bateriových systémů jich bylo zprovozněno 286 a tepelných čerpadel přibylo 278. Všech instalovaných technologií pak bylo celkem 692, tedy 2,5x více než v roce 2020. Všechna výše uvedená čísla přitom znamenají primát mezi všemi kraji, včetně hl. m. Prahy.

Zájem o naše služby v oblasti moderní energetiky rychle roste. Prakticky každý už dnes při stavbě nového domu nebo při rekonstrukci střechy přemýšlí o tom, zda si pořídit také fotovoltaiku. Solární elektrárny se už se stávají v Česku standardem a zájem výrazně zvýšila i rostoucí cena energií. Jsme rádi, že se zákazníci obracejí právě na nás. S vlastní fotovoltaikou šetří jak životní prostředí, tak i rodinné rozpočty, říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Oblíbenou je i kombinace s tepelným čerpadlem, kdy je možné řídit celou domácnost pomocí společného softwaru. Ten dokáže ovládat i další spotřebiče a technologie (osvětlení, žaluzie, garáž, vyhřívání bazénu apod.), takže je skutečně možné kontrolovat celou domácnost jako chytrý dům. Aplikace pracuje také s předpovědí počasí a automaticky snižuje energetickou náročnost.

ČEZ Prodej již také uzavřel dalších více než tisíc smluv na další fotovoltaiky a baterie, které bude zapojovat v příštím roce. Díky obřímu zájmu ve druhé polovině roku se nicméně prodlužuje doba, která je nutná pro vyřízení celé instalace. Jedeme na 150 procent a nepolevujeme ani teď v zimě. Budeme instalovat, dokud nám to počasí dovolí. Nabíráme nové lidí tak, abychom mohli poptávku zákazníků co nejrychleji uspokojit, dodává k tomu Petr Ouška, ředitel ČEZ Prodej pro nekomoditní služby.

ČEZ Prodej proto v této době doporučuje zákazníkům zajímajícím se o moderní technologie, aby vše řešili s dostatečným předstihem. Zájem o fotovoltaiky a další úsporná řešení od ČEZ totiž nyní stoupá raketově a dodací lhůty se prodloužily. Kvůli epidemii COVID se narušily dodavatelské řetězce a některé komponenty je obtížné získat. Zhruba měsíc také obvykle trvá vyřízení dotace. Od podpisu smlouvy k instalaci fotovoltaiky tak mohou uběhnout 3-4 měsíce. Snažíme se každopádně klienta pravidelně informovat, co už jsme vyřešili a co náš ještě čeká, aby měl jasnou představu o celém procesu od nabídky až po instalaci,“ uzavírá Petr Ouška.

Ota Schnepp, mluvčí skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

Podobné příspěvky

Máme v ekonomice mzdově inflační spirálu?

Redakce

Konsolidační balíček zásadním způsobem ovlivní daně a pojistné

Redakce

Spotřebitelé omezují výdaje a očekávají náročné ekonomické podmínky

Redakce