Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Rubl od začátku invaze posílil oproti koruně o 30 %

rubl

Za období od předvečera ruské invaze na Ukrajinu, tedy od 23. února, do včerejška česká koruna oslabila vůči většině klíčových měn ve světě. Nejvýrazněji znehodnotila vůči ruskému rublu, a to o takřka 29 procent (viz tabulka Bloombergu níže). Zpevnila však alespoň vůči dalším měnám regionu střední a východní Evropy, forintu a zlotému. 

Rubl od začátku invaze posílil ze všech měn světa suverénně nejvíce, proti koruně o 30 %. Trh s ním je ale znásilněný, vždyť od ruských energií už se odvrací i země jako Indie či Maďarsko

Rubl je s přehledem nejvíce posilující měnou ve světě za období od posledního dne před invazí. Ruské vládě a tamní centrální bance se tedy podařilo pád měny, jenž nastal v důsledku invaze a prvního kola západních sankcí, nejen zastavit, ale dokonce zcela zvrátit a změnit v růst. Zpevňování rublu je odrazem nejen dramatického zvýšení základní úrokové sazby ruské centrální banky, ale také potlačení, manipulace, ba znásilnění trhu s ním. Kurs rublu zdaleka neodráží volné působení nabídky a poptávky.

Pro Kreml je však kurs rublu jedním ze stěžejních nástrojů propagandy, takže učinil řadu kroků, které nyní u ruské veřejnosti navozují dojem, že Rusko na tom ekonomicky není o nic hůře než před invazí. Vždyť rubl je – dle oficiálního kursu – vůči dolaru pevnější než před invazí! To je však opravdu jen iluze. Vždyť od dovozu ruských surovin se postupně odvrací nejen Západ, ale také země typu Indie, které patří spíše mezi ty udržující za současné situace neutralitu.

Podle dnešní zprávy agentury Bloomberg nestačí indickým odběratelům ruské ropy dokonce ani zhruba její třetinová sleva proti světovému cenovému standardu ropy Brent. Žádají slevu ještě větší. V Rusku se už teď paliva hromadí, neboť je není komu „udat“ ani právě ve značné slevě. Řidiči tam tankují i za 12 Kč/l, ale země přichází o velké miliardy. Chystané embargo EU na ruskou ropu situaci dále zhorší. Dokonce už i maďarský petrochemický podnik MOL, druhý největší provozovatel čerpacích stanic v ČR a v tuto chvíli jeden z největších odběratelů ruské ropy v EU, se na embargo podle dnešního vyjádření jeho generálního ředitele Zsolta Hernádiho, jejž cituje Bloomberg, připravuje. Bude více ropy dovážet po moři tankery a například ve slovenských rafinériích podniku klesne produkce o zhruba 30 procent, z technologických důvodů.

Indický ocelářský gigant Tata Steel, největší tamní odběratel ruského uhlí, jej zase zcela přestane dovážet. Kvůli západním sankcím prostě firma nemá, jak zaplatit. V dubnu klesl celkový vývoz ruského uhlí, tedy nejen ten do Indie, na zhruba desetinu své únorové hodnoty.

To, že se země typu Indie nebo Maďarska odvrací od ruských energetických exportů, znamená pro Kreml a rubl vážný problém, byť ne zcela bezprostřední. Každopádně na volném trhu by na takové zprávy rubl reagoval citelným poklesem. Na zmanipulovaném trhu si svoji iluzorní sílu drží. Zatím.

Lukas KovandaLukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Zvýšení spotřební daně z nafty přišlo letos v nejhorší možný okamžik

Redakce

Trump srazil cenu bitcoinu

Redakce

Fialova vláda pomůže lidem s energiemi adresně, vyjde ji to na zhruba 350 milionů měsíčně

Redakce