Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Světovou ekonomiku čeká řada rizik, inflační tlaky by však měly slábnout

cirkularni ekonomika

Situace v globální ekonomice se nepatrně zlepšuje, vyplývá z nové prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). OECD tvrdí, že planeta neporoste o 2,6 %, jak uváděly původní odhady, ale o 2,7 %. Ačkoli se situace zlepšuje, stále bude ovšem nejhorší od globální finanční krize v letech 2008 až 2009.

V roce 2024 se situace mírně zlepší. Podle OECD totiž odezní velké inflační tlaky. Na druhou stranu ekonomiky budou brzdit vysoké úrokové sazby.

Zatímco letos porostou ceny o 6,1 %, v příštím roce to bude 4,7 %. To je však stále hodně, neboť většina centrálních bank cílí inflaci na 2 %. Proto budou centrální banky snižovat své úrokové sazby pouze velmi neochotně, což bude ekonomiky dusit.

Souhlasím s OECD, že americká centrální banka vyšponuje úrokové sazby na úroveň 5,25 % až 5,50 %. Otázkou je, jestli to není příliš. V americké ekonomice pozorujeme totiž jev, který se označuje jako skloněná výnosová křivka. To znamená, že krátkodobé úrokové sazby jsou vyšší než dlouhodobé. Uvedené situace není moc racionální, protože lidé obvykle půjčují na delší období za vyšší úrokovou sazbu, protože se bojí, že se během delšího období může něco stát a oni budou potřebovat peníze. Je přitom nutné zdůraznit, že snad všem recesím skloněná křivka předcházela. Na druhou stranu o zaručený indikátor se nejedná, protože už se několikrát stalo, že ačkoli byla skloněná křivka, recese nepřišla.

Hlavní scénář OECD je ten, že USA letos porostou o 1,6 %, aby v příštím roce rostly pouze o 0,6 %. OECD tedy s recesí nepočítá, já bych ji ovšem nevylučoval. Nicméně změnit odhad z 0,6 na – 0,1 % není zase tak dramatická změna.

OECD očekává, že Evropská centrální banka bude zvyšovat úrokové sazby až do třetího kvartálu a potom až do konce roku 2024 nebude úrokové sazby měnit. Ani tím si nejsem jistý. Jestliže přijde v USA recese, vsadil bych si na dřívější pokles sazeb.

Pikora

Eurozóna má letos podle OECD růst o 0,9 % a v příštím roce naopak zrychlit na 1,5 %. Myslím, že pro letošní rok s tím lze souhlasit. Pro příští rok bych nebyl tak optimistický.

Přál bych si být více optimistický, ale ve světě je až moc rizik. Důležité však je, že globální inflační tlaky budou letos i příští rok slábnout. Na tom se shodnou asi všichni ekonomové.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Investiční skupina CFG | 10 let na finančním trhu v ČR

Skupina CFG funguje na českém finančním trhu přes 10 let. Poskytuje kvalitní servis investorům, emitentům, klientům a partnerům. Konsolidovaný obrat celé skupiny je 94 mil. Kč, má přes 1 500 investorů a 344 mil. Kč aktiv. Provozuje také portál Dluhopisomat.cz nejlépe hodnocený dluhopisový inzertní portál v ČR.

Jaroslav Totušek

Podobné příspěvky

Napětí kolem Ukrajiny povážlivě houstne

Redakce

Moskva může poslat cenu ropy nad 100 dolarů za barel

Redakce

Chcete dávat peníze stranou?

Redakce