Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Trh práce hledá lidi se základním vzděláním

kavarna

Recese se už začíná na trhu práce mírně projevovat. Proti loňskému roku se v květnu zvýšil počet lidí bez práce o 18 425. Nezaměstnaných je tak aktuálně 253 893, což je sice meziroční nárůst, ale stále je to málo. Při recesi by mělo být nezaměstnaných více.

Žádná mozkovna nebudeme

Je evidentní, že je trh práce stále přehřátý. Ukazuje nám to, že máme stále o skoro 32 tisíc více volných pracovních míst, než je počet uchazečů o zaměstnání. Nicméně krize se projevila i v počtu volných míst. Těch je letos o téměř 52 tisíc méně než před rokem.

Podíl nezaměstnaných osob činí aktuálně 3,5 %. Před rokem to bylo 3,2 %. Krize nám tak zvýšila nezaměstnanost o 0,3 procentního bodu. Stále je však nízká. Ještě před dvěma lety byla na 3,9 %.

Zajímavé je, jak se český trh práce dokázal dobře vyrovnat s ohromným přílivem ukrajinských pracovníků. Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce května 2023 práci celkem 253 744 osob z Ukrajiny.

Pelhřimov překvapil

Z pohledu regionů je situace stále stejná. Nejhorší nezaměstnanost je na severu Čech a Moravy. Nejnižší je naopak na Praze-východ a překvapivě v Pelhřimově.

Stejně jako v minulém měsíci platí, že u přibližně 71,6 % z nahlášených volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním, 70,6 % pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince. Často mi lidé píší, že to je tím, že když někdo hledá programátora, tak ho nehledá na úřadu práce. Není to pravda, protože i zde se hledají programátoři.

Ekonomika si může dovolit růst nezaměstnanosti. Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru jen 0,9 uchazeče o zaměstnání, což je nezdravě málo. Zaměstnavatelé si nemohou vybrat ty nejlepší a musí brát zkrátka toho, kdo splňuje alespoň základní požadavky. To brzdí růst produktivity. Ekonomika by potřebovala více se otevřít lidem ze zahraničí. Mělo by přitom jít především o lidi z nám kulturně blízkých oblastí.

Velkého růstu nezaměstnanosti se letos nedočkáme

Pikora

Lze očekávat, že ekonomika má to nejhorší za sebou. Letos bude ještě stagnovat, aby v příštím roce maličko rostla. Trh práce na to bude reagovat. Letos se už velkého růstu nezaměstnanosti nedočkáme. Meziroční pokles nezaměstnanosti můžeme čekat až za rok, což bude stále vytvářet podmínky pro rychlý růst mezd. Pokud dojde na slova ministrů a opravdu sníží mzdy ve státní správě, budeme moci sledovat, jak mzdy v podnikové sféře svižně porostou a ve státní mírně klesnou. Mzdy v obou sektorech se tím sblíží a následně bude podnikový sektor výš. To ale není špatný jev.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Podobné příspěvky

Až milion lidí v Česku si nevytváří finanční rezervu, žije z úspor či půjček

Redakce

Pro Rusy a Číňany přestalo Česko existovat

Redakce

Manažer roku 2016

Šebík