Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Vánoční rohlíčky upečené doma jsou letos o 34 % dražší než loni

cukrovi

S blížícími se Vánocemi je stále zřejmější, že půjde o nejdražší svátky historie. Pro řadu domácností ovšem budou také nejchudší za uplynulou řadu let. To proto, že přednost před útratami za dárky i cukroví dostanou platby za nezbytné věci typu energií, bydlení nebo základních potravin.

ozdobaNadcházející vánoční drahotu ilustruje vzestup nákladnosti domácí výroby jednoho kilogramu vanilkových rohlíčků. Zatímco loni v předvánočním čase vyšlo upečení takovéhoto množství oblíbeného vánočního pečiva na 245 korun, letos to už je to 328 korun. To značí meziroční nárůst o zhruba 34 procent.

Výpočet vychází z loňských údajů serveru Kupi.cz. Ten loni v listopadu vyčíslil výrobu kilogramu rohlíčků právě na 245 korun, přičemž celkové náklady rozpočítal po jednotlivých položkách typu mouky, másla, vajec nebo energií (viz zde). Na základě cenového vývoje těchto jednotlivých položek, jak se od té doby udál a jak jej zachycují údaje ČSÚ, byla spočítána letošní cena výroby jednoho kilogramu rohlíčků. Cenové údaje za letošní rok odpovídají nejnovějším dostupným datům ČSÚ.

Vývoj cen zachycuje tabulka níže.

Citelné meziroční zdražení zaznamenávají všechny položky potřebné pro výroby rohlíčků. Zvláště dramatické, zhruba 80procentní, je zdražení mouky. O třetinu zdražují cukr či vejce. Máslo a sádlo jsou dražší o padesát procent a ořechy o přibližně pětinu, tedy zhruba v rozsahu letošní očekávané celoroční inflace. Energie – elektřina a plyn – pak jsou dražší o přibližně 60 procent. 

Důvodem zdražování ingrediencí rohlíčků jsou přitom rovněž zdražující energie, které zvyšují nákladnost jejich výroby. Ale projevují se i specifičtější příčiny.

Například za dramatický nárůst cen cukru může i zdražování cukrové řepy. Její vyšší cenu mají na svědomí třeba i trojnásobně dražší hnojiva, jejichž zdražování odráží růst ceny plynu. Cukrová řepa ale zdražuje též v důsledku vzestupu cen nafty potřebné pro pohon zemědělských strojů. 

Mouka zdražuje v důsledku války na Ukrajině, neboť jak Ukrajina, tak sankcionované Rusko představují klíčové obilnice světa.

Růst cen obilnin, jenž se zrcadlí ve zdražování mouky, má společně se zdražujícími hnojivy na svědomí také zdražování krmiv pro skot. Růst cen těchto krmiv pak vede k vzestupu cen másla nebo sádla, neboť je nákladnější produkovat mléko s odpovídajícím obsahem tuku.

Nutno také připomenout, že ke zvyšování cen potravin přispívají také prodejci a cenová politika obchodních řetězců, včetně jejich přístupu k dodavatelům z řad zemědělců. Obchodníci a řetězce si snáze mohou stanovovat vyšší marže, které svedou třeba právě na válku na Ukrajině a obecnou drahotu, a tak využijí současné mimořádné ekonomické situace ve svůj prospěch.   

kalkulace rohlickuStále tudíž platí, že výroba vánočního pečiva doma vyjde s přehledem nejlevněji. Zatímco domácí výroba totiž vyjde na uvedených zhruba 330 korun, stejné množství rohlíčků – ovšem zpravidla horší kvality – vyjde při jejich nákupu v obchodě na zhruba 420 korun. Rohlíčky od cukráře, které mají samozřejmě vyšší kvalitu, letos vyjdou přibližně na 720 korun za kilogram.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Proč nebývale zdraží regulovaná cena elektřiny?

Redakce

Eurozóna již pro Česko není elitním klubem

Redakce

Cena rohlíku stále nepokrývá náklady

Redakce