Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Ekonomika

Životní úroveň lidí v ČR půjde trvale dolů

Alena Schillerová

Ministryně Schillerová: Tahle inflace nebude jen přechodná. V tom, že životní úroveň lidí v ČR půjde trvaleji dolů, se tentokrát shoduje s Českou národní bankou. 

Vrcholné hospodářskopolitické instituce v ČR definitivně přestávají předpokládat, že nynější rapidní tuzemská inflace je pouze přechodnou záležitostí. Ministryně financí Alena Schillerová dnes uvedla, že v nové prognóze, kterou její úřad vydá v úterý, počítá pro příští rok s šestiprocentní průměrnou inflací.  

Životní úroveň lidí v ČR půjde trvale dolů

Dosud přitom úřad předpokládal inflaci čítající 3,5 procenta. Ministerstvo tak následuje Českou národní banku, která již v týdnu rovněž upravila svůj odhad průměrné inflace v příštím roce výrazně směrem vzhůru. Místo 2,8procentního průměrného meziročního růstu hladiny spotřebitelských cen nyní ČNB prognózuje vzestup dvojnásobný, 5,6 procenta.  

Průměrná inflace tak v příštím roce bude zhruba trojnásobně překonávat inflační cíl České národní banky ve výši dvou procent. V takovém případě lze již jen těžko hovořit o přechodnosti.  Vždyť už letos ve druhém čtvrtletí činila průměrná inflace 4,1 procenta. A pokud vyjde předpoklad nově zveřejněné prognózy ČNB, v letošním čtvrtém čtvrtletí vykáže inflace průměrnou úroveň 5,3 procenta. Takže to v souhrnu znamená, že by inflace převyšující cíl ČNB dvoj- až trojnásobně byla realitou po dobu půldruhého roku. Letos ve druhém pololetí a po celý příští rok. To už má k přechodnosti vskutku poměrně daleko. Pro občany ČR to znamená trvalejší výrazné zhoršování jejich životní úrovně, nebudou-li schopni čelit inflaci adekvátně výnosným investováním, které je ovšem z povahy věci vždy rizikovější než spoření. 

ČNB předpokládá, že inflace se vrátí do tolerančního pásma inflačního cílování, tedy do pásma od jednoho do tří procent, teprve v prvním čtvrtletí 2023, kdy by inflace měla průměrně činit 2,3 procenta. Ještě v posledním čtvrtletí roku 2022 to ale budou podle její nové prognózy průměrně 4,1 procenta.  

Lukas KovandaLukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Green deal mrtev není, ale pouze v naplánované podobě ano

Redakce

Utrácí se za jiné věci než covid, chátrají mosty, miliardy na digitalizaci nejsou vidět

Redakce

Zahraniční obchod stahuje českou ekonomiku dolů

Redakce