Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Politika

Česká republika ukončila šestiměsíční předsednictví Rady EU

Kongresové centrum

V rámci českého předsednictví proběhla celá řada aktivit a akcí na různých místech republiky, ale ta nejvýznamnější politická jednání probíhala na Pražském hradě a v Kongresovém centru Praha (KCP). Během uplynulého půl roku tak navštívilo tzv. neformální Rady v KCP víc než 2 400 osobností evropské politiky a ekonomie. Počet akcí a delegátů ale zdaleka není to jediné, čím se loňské předsednictví lišilo od toho prvního.

OF, MMF, NATO i EU pod jednou střechou

kongresove centrumUž od svého otevření v roce 1981 je KCP unikátní budovou, kterou procházejí moderní české dějiny a od roku 2000 dokonce i ty světové. Právě tady v prosinci 1989 vyjednávalo Občanské fórum s komunistickými pohlaváry, v roce 2000 tu proběhlo výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a o dva roky později následoval summit NATO. Právě v Kongresovém centru Praha se sešel Václav Havel s Dalajlamou nebo Barackem Obamou. V roce 2009 zde poprvé zasedala Rada EU a v roce 2022 se předsednictví do KCP vrátilo.

O 50 % více akcí a prim digitálních témat

Během prvního českého předsednictví v roce 2009 hostilo Kongresové centrum Praha 43 akcí, po dobu toho loňského jich bylo celkem 65. „Neformálních Rad, tedy vrcholných setkání ministerských delegací, se v KCP uskutečnilo celkem 14 a zúčastnilo se jich přes 2400 delegátů ze všech evropských zemí. Tou největší akcí byla listopadová Konference k digitálním tématům s 500 účastníky,“ doplňuje Lenka Žlebková, generální ředitelka Kongresového centra Praha. Dvoudenní konferenci zaměřenou na kybernetickou bezpečnost a technologické inovace zahájili svými video proslovy premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

Technologie, ale také čistý vzduch

kongresove centrumVětší rozlišení, rychlejší přenos dat a více vzduchu v tlumočnických kabinách; i to pro KCP představoval CZ PRES 2022. Splnění přísných technologických požadavků vyžadovalo 22 km nových optických kabelů k propojení konferenčních sálů, foyer a tiskového střediska, díky kterým se zvuk, 4K videa i 24 tlumočnických kanálů přenášely bez zpoždění. Všech 10 tlumočnických kabin bylo navíc vybaveno monitory kvality vzduchu, aby v nich během dlouhých jednání nemohlo dojít k hromadění CO2.  

Novinkou oproti předchozímu předsednictví bylo rovněž umístění přípojného místa pro televizní přenosový vůz, který tak nepotřeboval k plnohodnotnému živému TV přenosu žádné další kabely. Pro diskuse v sálech technici instalovali robotické kamery, které umožňují automatické snímání delegáta, jenž se hlásí o slovo. Stejně tak nyní KCP podporuje hybridní režim, tedy zabezpečené vzdálené připojení hostů k probíhající akci v sále včetně zajištění plnohodnotného simultánního tlumočení.

Udržitelnost není jen elektromobilita, ale i catering a fotovoltaika

Důraz na udržitelnost byl přítomný nejen v programu předsednictví, ale též v samotné organizaci všech akcí. Napájení elektromobilů využívaných k transportu hostů a delegátů vyřešilo KCP instalací největšího dobíjecího hubu v Praze. Přímo na veřejném parkovišti před Kongresovým centrem byl ve spolupráci s PRE natrvalo umístěn hub s 8 dobíjecími stanicemi, které jsou nyní plně k dispozici široké veřejnosti.

Udržitelnost v praxi předváděl i místní kuchařský tým Zátiší Catering, který se staral o občerstvení všech delegátů. Díky umístění kompletního zázemí přímo v budově KCP probíhala příprava všech jídel i nápojů bez používání plastového odpadu. Okamžité servírování čerstvého jídla šetří nejen čas a náklady, ale omezuje také uhlíkovou stopu a plýtvání. Navíc s využitím lokálních dodavatelů a čerstvých surovin, včetně bylin z vlastní zahrádky.   

Udržitelný provoz je dlouhodobým cílem samotného Kongresového centra Praha. „V uplynulých šesti letech prošla celá budova komplexní revizí hospodaření s energiemi a společnost ENESA zde v rámci projektu EPC instalovala nové systémy energetického managementu a řadu smart úsporných opatření. Projekt získal ocenění Český energetický a ekologický projekt roku 2019 a KCP nyní na energiích ušetří víc než 30 mil. korun ročně,” vysvětluje Lenka Žlebková. Završením projektu byla instalace obří fotovoltaické elektrárny na střeše KCP, která byla dokončena právě na konci českého předsednictví a pokryje 10 procent spotřeby energie celého KCP. To vše umožňuje Kongresovému centru Praha zajistit maximální možnou udržitelnost provozu i pořádaných akcí včetně těch, které byly součástí českého předsednictví Rady EU.

Kongresové centrum Praha je jedním z největších kongresových center v České republice, které nabízí 70 sálů a salónků pro konání akcí, od malých konferencí po velké kongresy, včetně vybavení na nejvyšší technické úrovni. Výhodou je výborná dopravní dostupnost do blízkého centra města, díky kterému disponuje krásným výhledem na historickou Prahu. Jeho součástí je i Business Centre Vyšehrad a čtyřhvězdičkový hotel Holiday Inn Prague Congress Centre s kapacitou 254 pokojů. KCP získalo prestižní ocenění Superbrands několikrát v řadě za sebou a certifikát EKO Gold za čerpání energie z obnovitelných zdrojů. Více na www.praguecc.cz

Radka Turková

Podobné příspěvky

Novou slovenskou vládu bude pravděpodobně sestavovat někdejší premiér Robert Fico

Redakce

Podnikatelské odbory mají 2000 členů! Je nás víc, jsme silnější!

Ilja Hynek

(Lesk) a bída přímé volby prezidenta

Redakce