Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Domácí Politika

Lidovci řešili budoucí směřování strany a vládní témata

Jurečka-Jelinkova

Celostátní konference schválila návrh programu letošního sjezdu.  Poprvé v novém roce se dnes sešel Celostátní výbor a Celostátní konference KDU-ČSL, kde zástupci strany projednali aktuální politickou situaci a dotkli se také programového prohlášení vlády. Na programu byla příprava celostátního sjezdu a podzimní komunální a senátní volby. Strana řešila také zapojení žen, mladých lidovců a seniorů.  

 Lidovci řešili budoucí směřování strany a vládní témata

V programovém prohlášení vlády jsou obsaženy všechny priority KDU-ČSL, které dlouhodobě prosazujeme – například podpora rodin, důchodová reforma, ochrana půdy a vody či mezigenerační solidarita. Zároveň reflektuje pandemii covid-19 a energetickou krizi. S programovým prohlášením plně souhlasíme,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka s tím, že prohlášení pamatuje i na současné problémy, jakými jsou například vysoké ceny energií. 

Celostátní konference se věnovala také otázce celostátního sjezdu, který se uskuteční 23. – 24. dubna v Ostravě. Členové si odhlasovali počty kandidátů a způsob volby. „Zabývali jsme se také otázkou komunálních a senátních voleb. V obou typech voleb budeme obhajovat vítězství. Jsme strana, která má nejvíce komunálních zastupitelů. Před skoro šesti lety jsme také vyhráli volby do Senátu. Obhajujeme celkem sedm senátorských křesel a chtěli bychom na tento úspěch navázat,“ doplnil šéf lidovců. Kandidáti by měli být představeni do půlky února. 

„Dnes jsme se dostali také k otázce zastoupení žen v politice. Oproti jiným stranám máme poměrně velké zastoupení a naše lidovkyně se snažíme dlouhodobě podporovat,“ uvedla první místopředsedkyně strany Šárka Jelínková. KDU-ČSL má dlouhodobě jednu z největších členských základen, kterou každoročně rozšiřuje. Lidovci chtějí zapojit všechny skupiny svých příznivců – mladé lidovce, seniory a v neposlední řadě ženy.

 

Lucie Ješátková
Tisková mluvčí KDU-ČSL

Podobné příspěvky

Korespondenční volba ANO či NE?

Redakce

Čínský drak sází na trh: Jak vypadá hybrid kapitalismu a socialismu a proč Čínu neovládli tržní paraziti?

Redakce

Oldřich Lomecký: do třetice všeho dobrého!

Jaroslav Hauer