Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Politika Volby

Marek Hilšer v Senátu předloží pozměňovací návrh na začlenění korespondenční volby do nového zákona o volbách do Parlamentu ČR

Marek Hilšer

Marek Hilšer v Senátu předloží pozměňovací návrh na začlenění korespondenční volby do nového zákona o volbách do Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna při dnešním projednávání novely zákona o volbách do Parlamentu ČR odmítla pozměňovací návrhy zavádějící možnost korespondenční volby ve sněmovních volbách pro české občany žijící v zahraničí. Přitom absence možnosti volit korespondenčně ztěžuje podle odhadů přes 500 000 krajanům výkon jejich volebního práva.

Senátor Marek Hilšer (senátorský klub STAN) proto při senátním projednávání zákona o  volbách předloží pozměňovací návrh, který českým občanům žijícím v zahraničí volit korespondenčně umožní. Korespondenční volbu podporuje také senátorský klub STAN.

Korespondenční volba není žádná výsada, ale naprosto běžný servis, který svým občanům poskytuje drtivá většina států Evropské unie, ale i mnoho států mimo ni. V době, kdy po celé Evropě a světě pracují nebo studují statisíce českých občanů, je absence korespondenční volby v našich volebních zákonech neomluvitelná“, zdůrazňuje senátor Marek Hilšer. Hlasování v zahraničí totiž nyní probíhá pouze na ambasádách nebo generálních konzulátech. A tyto volební místnosti jsou pro mnohé z českých občanů žijících v zahraničí často stovky až tisíce kilometrů vzdálené. Je pak pochopitelné, že si i velmi zodpovědný občan při zvážení všech nákladů cestu za volbami vážně rozmyslí. Studenti si ji často ani nemohou dovolit z finančních důvodů.

„Je ostuda, že o tom, co se v jiných demokratických zemích považuje za standard, u nás diskutujeme už desítky let a stále není politická vůle výkon volebního práva občanům v zahraničí usnadnit. Nyní se s projednáváním volebního zákona opět otevřela příležitost tento dluh splatit“, dodává Marek Hilšer.

Mgr. Pavel Komárek

Podobné příspěvky

Prezident Zeman si v kritice rozpočtu sem tam notuje s institucemi typu Mezinárodního měnového fondu

Redakce

Škody zvěří jsou narůstající a brzdí obnovu našich lesů

Redakce

Evropa míří k nezávislosti na ruském plynu

Redakce