Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Domácí Politika

Milostivé léto se na podzim zopakuje

Marek-Výborný

V loňském roce se uskutečnila úspěšná akce Milostivé léto, která dala jedinečnou šanci dlužníkům zbavit se za určitých podmínek svých dluhů vůči státu nebo dalším veřejnoprávním subjektům. Autorem Milostivého léta je předseda Podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení Marek Výborný (KDU-ČSL), který inicioval ve spolupráci s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem jeho podzimní zopakování. Vláda dnes našla shodu na tom, že by se mělo Milostivé léto zopakovat opět v tříměsíčním termínu od 1. září do 30. listopadu 2022 s mírně upravenými parametry. „Dostane tak podobu Babího léta,“ komentuje s úsměvem dnešní rozhodnutí Marek Výborný.  

Lidovecké Milostivé léto se na podzim zopakuje.

Exekutoři budou mít například nově povinnost reagovat do 15 dnů na dotazy dlužníků. Pokud exekutor do 15 dnů nezareaguje, lhůta tří měsíců, během kterých může dlužník jistinu splatit, se protáhne o počet dní, kdy nebyla odpověď doručena. Stejně tak je vyjasněna sporná záležitost u penále, které je označeno vždy za příslušenství. „Jsem rád, že se podařilo prosadit opakování Milostivého léta, které pomohlo desetitisícům lidí navrátit se do běžného života. Mnoho dlužníků se ale na tuto akci nestihlo připravit i z důvodu dramatického nárůstu cen energií, případně čelili obstrukcím ze strany některých exekutorů. Proto je třeba ji zopakovat. Současně Milostivé léto vítají i zástupci věřitelů, kteří se tak často jednorázově dostali k desítkám milionů na dlužných a splacených jistinách. Stejně situaci vnímá můj opoziční kolega Patrik Nacher. Jsme domluveni na tom, že tento bod předřadíme na červnové schůzi Poslanecké sněmovny a schválíme ho ve zrychleném řízení. Naším cílem je, aby se ještě v červnu dostal do Senátu a v září mohl být účinný,” uvedl autor nového zákona O zvláštních důvodech pro zastavení exekuce Marek Výborný. „Důležité je zdůraznit, že Milostivé léto bude poslední šancí k ukončení exekucí na dluzích vůči státu. Je zde i velký prostor pro solidaritu v rámci rodin i v oblasti dluhového poradenství, kdy bude možné zodpovědným dlužníkům pomoci z dluhových pastí,“ dodal předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. 

Zákon dnes schválila vláda

Na rok 2023 je pak v plánu novela, která pomůže lidem ve správních (daňových) exekucích. Dluhů se tak budou moci zbavit například ti, kteří dluží na pojistném. „Jsme si vědomi toho, že zde zanecháváme určitý dluh vůči těm dlužníkům, jejichž dluhy jsou vymáhány v tzv. daňové exekuci. V souladu se stanoviskem vlády proto v příštím roce připravíme novelu daňového řádu,“ dodal Výborný s tím, že oddlužení by se mohly dočkat i statisíce lidí. „Dohoda panuje na úrovni celé vládní koalice. Úzce bude na novele spolupracovat ministerstvo spravedlnosti, ministerstvo práce a sociálních věcí a také resort financí,“ dodal Výborný

Milostivé léto spočívá v jednorázové nabídce na odpuštění úroků, penále či pokut při jednorázovém zaplacení dlužné jistiny a nákladů exekutorovi. Na podzim trvalo celkem tři měsíce od 28. října 2021 do 28. ledna 2022. Nejčastěji ho využili lidé mající dluhy vůči dopravním podnikům a zdravotním pojišťovnám. Díky Milostivému létu se z dluhových pastí dostali desetitisíce dlužníků. Stejně jako na podzim se bude i Milostivé léto II vztahovat pouze na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021.

Mgr. Lucie Ješátková

 

Podobné příspěvky

Vláda uštědřila podnikatelům další facku

Redakce

„Brexit nás nezastaví.“ Bruselský superstát se připravuje na „dlouhý pochod“ na jih a východ Evropy a do Malé Asie

Redakce

Co nám sdělil prezident Zeman při vánočním hodnocení české ekonomiky

Redakce