Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Domácí Politika

Sázkové kanceláře hlásí, že rostou Babišovy šance stát se prezidentem

Andrej Babiš

Petr Pavel během včerejška podle tuzemských sázkových kanceláří mírně oslabil své šance na celkové vítězství v prezidentské volbě. Ty však nadále zůstávají velmi vysoké a Pavel představuje jasného favorita. Jeho rival Andrej Babiš si po včerejšku mírně polepšil.

Oba kandidáty čeká za necelých čtrnáct dní druhé kolo prezidentské volby.

Před prvním kolem se kurs bývalého vysokého představitele české armády a NATO Petra Pavla pohyboval u českých sázkových kanceláří Tipsport, Fortuna, Sazkabet a Betano v rozmezí od 1,42:1 do 1,45:1, v průměru činil 1,435:1. Pravděpodobnost jeho vítězství v prezidentském klání se tedy podle sázkových expertů blížila hodnotě 70 procent. Po prvním kole prezidentské volby měl včera ráno Pavel u daných sázkových kanceláří vypsané kury v rozmezí od 1,1:1 do 1,13:1, v průměru 1:12. Pravděpodobnost jeho celkového vítezství tedy stoupla o přibližně 20 procentních bodů a blížila se úrovni 90 procent. 

Petr PavelPodle kursů vypsaných danými kancelářemi dnes ráno se Pavlovy šance pohybují spíše kolem 84 procent. Kursy na jeho vítězství se pohybují v rozmezí od 1,14:1 po 1,17:1, průměrně činí 1,155:1. Například při sázce 1000 korun tak v případě Pavlova úspěchu za dva týdny lze potenciálně počítat s výhrou 1155 korun, v čistém tedy 155 korun. Včera to ale bylo jen 120 korun.

 

Naopak šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš si dle průměrného kursu čtyř zmíněných sázkových kanceláří včera ráno po volbách výrazně pohoršil, z 3,475:1 na 6,23:1. Jeho kursy včera sázkové kanceláře vypsaly v rozpětí od 6:1 do 6,5:1, průměrně 6,23:1. Babišovy šance na celkové vítězství tak mezi předvečerem prvního kola voleb a včerejším ránem výrazně klesly, z úrovně pravděpodobnosti přes 25 procent na ani ne polovinu – k úrovni jen lehce nad hodnotou deseti procent.

Dnes se však z úrovně kolem deseti procent mírně zvyšují na hodnotu zhruba šestnácti procent. Kursy na Babišův triumf dnes uvedené sázkové kanceláře vypisují v rozmezí od 4,75:1 po 5,35:1, průměrně 5,075:1. Při vložení tisícikoruny tak sázkař v případě, že se Babiš stane prezidentem, získá potenciálně 5075 korun, v čistém tedy 4075 korun. Včera to ovšem bylo dokonce 5230 korun.  

Za včerejším růstem Babišových šancí, byť mírným, může být nedělní rychlé a masivní rozjetí billboardové kampaně pro druhé kolo voleb, jež se dočkala značného ohlasu třeba na sociálních sítích. Naopak Pavel o sobě v neděli tolik vědět nedával. To zjevně některé sázkaře a bookmakery přesvědčilo, že Babišovy šance na vítězství jsou o něco vyšší, než se zdálo bezprostředně po prvním kole voleb, a Pavlovy šance naopak nepatrně nižší.  

Lukas Kovanda, ekonomLukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Klaus zpytoval svědomí

Ilja Hynek

Čínský drak sází na trh: Jak vypadá hybrid kapitalismu a socialismu a proč Čínu neovládli tržní paraziti?

Redakce

Dne 30. dubna velvyslanec Republiky Kazachstán Seržan Abdykarimov na tiskové konferenci vyhlásil výsledky voleb prezidenta…

Šebík