Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Domácí Politika

Vláda České republiky schválila zákon o ochraně oznamovatelů, tzv. whistleblowing

Rudolf Baranek

Údajně pod tlakem z Bruselu schválila vláda České republiky minulý týden návrh výše uvedeného zákona a zaslala ho ke schválení do parlamentu. Pokud bude zákon schválen, tak podstatnou měrou přispěje k dalšímu zvýšení napětí ve společnosti. Legalizované udavačství se dotkne všech vrstev společnosti, ale nejvíce soukromě podnikajících občanů a jejich rodin.

Vláda Čeliky schválila zákon o ochraně udavačů a práskačů

Soukromník, byť by byl ve své činnosti poctivější než pana Orleánská, leží v žaludku nemalému počtu svých spoluobčanů. A nejsou to zdaleka jen pohrobci komunistů. „Sousedské udávání“ ve značném rozsahu má na území Čech, Moravy a Slezska staletou tradici. Nebudu se zabývat výtažky z archivů Rakouska-Uherska ani 1. republiky. Po II. světové válce byl v archivech gestapa nalezen zápis ze schůzky šéfa pražského a varšavského gestapa. Ten varšavský si stěžoval, že Poláci jsou vzdorovití a při každé příležitosti jdou Němcům po krku. Šéf pražského gestapa řekl, že Češi, Moravané a Slezané jim svým udáváním velmi pomáhají. A za komunismu, což už jsme někteří prožili na vlastní kůži, to bylo stejné. Mezi dělníky, úředníky, zemědělci, sportovci, prostě všude. Pokud jste se po listopadu 1989 dostali v archivech ke svým materiálům, určitě jste se nestačili divit, kdo všechno na vás donášel.

Piráti, Rekonstrukce státu a další občanská sdružení se už vyjádřila, že zákon je příliš měkký. Chybí jim ochrana anonymů, kteří se ke svému dílu následně přihlásí. Naše tradice a tento zákon mají velkou šanci otevřít Pandořinu skříňku dokořán.

Je nutné se bránit, dokud není pozdě!

Rudolf Baránek
zakladatel strany a člen vedení

Podobné příspěvky

Prezident Zeman jmenuje nové radní ČNB už ve středu

Redakce

Miloš Petera svérázný hejtman s Harley Davidson

Redakce

Sobotka uctil boj s nacismem

Redakce