Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Politika Volby

Volby jako ekvivalent přírodní katastrofy

Ivan Pilny

Po deseti letech v politice jsem začal považovat volby za ekvivalent přírodní katastrofy. Navíc jsou prakticky každoroční. Ty nedávné nás přivedly od vlády,  jejíž činnost rozvrátila veřejné finance, k vládě, jejíž nečinnost atakuje naše peněženky.

Aktivismus a odpovědnost

Ivan PilnyNa podzim nás čekají volby komunální. Jako současný pražský zastupitel bych si přál něco jako očistný déšť. Současná pražská koalice pod taktovkou Pirátů a spolku Praha sobě si za čtyři roky nedokázala uvědomit rozdíl mezi aktivismem a odpovědností.

Aktivista může bojovat a demonstrovat za cokoli od banálních po celospolečenská témata. Aby získal patřičnou pozornost uchyluje se často k populismu. Velké nebezpečí a škody napáchat nemůže, občas zastaví dopravu, násilnosti se stávají zřídka. Za svou činnost nenese žádnou odpovědnost. Odpovědnost je něco jiného. S ní lze páchat dobro stejně tak jako může způsobit škody. Vyžaduje odvahu. Ve společnosti občas převáží podpora aktivismu a může tak díky volbám přivést aktivisty k roli, ve které převezmou výkonnou moc. Tím by samozřejmě měli převzít i odpovědnost za to, co činí a budou činit.

Tato očekávání voličů se bohužel zřídka kdy naplní. Naposledy se to ukázalo právě v Praze. Rozdíl mezi aktivismem a odpovědností se projevuje zejména v respektování priorit. Jejich vnímání se zdá být zcela rozdílné pro Pražany a vládnoucí koalici. Co trápí Pražany? Samozřejmě doprava, nekoordinované uzavírky, parkování, které dospělo tak daleko, že se vám občas podaří zaparkovat v blízkosti svého domu nebo bytu. Tam je také nejlepší auto nechat stát, protože v jiné pražské čtvrti ať už legálně nebo s přestupkem nezaparkujete. Praha je protkána novými kilometry cyklostezek, které omezují řidiče a po kterých z obavy o své zdraví jezdí cyklistů velmi málo. Přeplněné školy, ve středních studují středoškoláci ze středních Čech, dlouhodobý je nedostatek míst v mateřských školách. Pražané v nových lokalitách jsou vystaveni chybějící občanské vybavenosti včetně nulové výstavby nových škol. To vše by měla a musí financovat Praha. Nedostatek dostupného bydlení přetrvává. Vysoké platy ale také vysoké životní náklady, které ústí v nedostatek učitelů, nepedagogických pracovníků, policistů a zdravotních sester. Neudržitelná struktura ekonomiky založené z 85% na službách, což vrcholilo v době covidové pandemie.

Mohl bych pokračovat, ale podívejme se, co dělá s těmito prioritami vládnoucí koalice. Čínská panda byla po letech v zoo nahrazena luskouny z Tajvanu. Praha sobě bojuje o to, aby na toalety v restauracích mohli chodit všichni, nejen hosté. Záplava přejmenovávání ulic, budeme asi potřebovat komisi nejen na udělování čestných občanství, ale také na jejich zbavování. Fotky primátora s vlajkami na pražském magistrátu zdobí sociální sítě. Vidíme radní kropící konvičkami stromy, které nikdo neudržuje. Financujeme zelené střechy na školách, kde jen rekonstrukce střechy stojí dva a půl milionu. Obsazování těch pár volných bytů, které Praha má problematickými nájemníky. Vnímáme výzvu radního pro školství ředitelům škol, aby podporovali na úkor výuky páteční demonstrace.

To vše je provázeno kumulacemi funkcí, obsazováním výborů zastupitelstva nevolenými externisty, schůzemi zastupitelstva, které se díky „řízení“ panem primátorem protahují dlouho do noci nebo do ranních hodin. Zastupitelé koalice se ani neobtěžují číst a vnímat opoziční návrhy. K jejich „zaříznutí“ se stačí zdržet hlasování.

Nezbývá než doufat v obrodný déšť podzimních voleb a zdravý rozum Pražanů, kteří půjdou volit.

Ivan Pilný

Podobné příspěvky

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení rouškovného

Redakce

Sedm lidoveckých kandidátů do Senátu uspělo v letošních volbách

Redakce

O kombajnistovi, magorovi a Frau Merkel; rozcestník Pavla Trauba

Redakce