Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Komunální volby 2018

Nápad vlády je totalitní!

Tomas Zdechovsky

Lidovci kritizují nápad vlády, který by zamezil lidem v karanténě kvůli koronaviru volit v podzimních krajských a senátních volbách. Lidé by tak přišli o své ústavní nezpochybnitelné právo volit. „Takhle začíná totalita,“ nevěřícně komentoval extremistický návrh vlády europoslanec a místopředseda Tomáš Zdechovský.

Martin JurečkaLidé v karanténě nesmí přijít o možnost volit na podzim. Nápad vlády je totalitní!

Lidovci pokládají nápad vlády za nebezpečný a totalitní. Naprosto nesouhlasí s prohlášením náměstka ministra vnitra Petra Mlsny, který uvedl, že pokud krajská hygienická stanice nařídí karanténu, tak je to podle volebního zákona překážka výkonu volebního práva. Podle Mlsny v takovém případě člověk nevolí a ani za ním nejede přenosná urna. „Vláda musí zařídit, aby lidé s volební právem mohli splnit svou občanskou povinnost, jinak nepůjde o férové a svobodné volby,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Bartosek JanNepochopitelné je i vyjádření vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka, který dnes prohlásil, že vláda do podzimních voleb nestihne prosadit změny, které by umožnily hlasovat lidem v karanténě a současně zamezily rizikům přenosu covidu-19. „Je to alibistické prohlášení. Už několik měsíců se mluví o tom, že může na podzim přijít druhá vlna. Vláda tak měla dostatek času na to, aby připravila změny, které by zaručily lidem možnost volit v podzimí volbách do zastupitelstev a do Senátu,“ doplnil předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.

Kateřina Procházková
Tisková mluvčí KDU-ČSL
Email: prochazkova@kdu.cz

Podobné příspěvky

Spolek Milion chvilek pro demokracii uspořádal demonstraci v Praze a také na dalších místech republiky

Redakce

Boj o magistrát začíná

Redakce

Ivan Pilný, “sekačkovej dědek”, se vrací do politiky

Redakce