Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Domácí Komunální volby 2018

Oldřich Lomecký: do třetice všeho dobrého!

Osm let je v čele Prahy 1 starosta Oldřich Lomecký (TOP 09), který se hodlá i potřetí ucházet o přízeň voličů. Centrální městská část potřebuje ještě „vyladit“ zejména ve sféře turistického ruchu.

Vzpomínáte si na okamžik, kdy jste byl poprvé zvolen starostou Prahy 1?

Na to zapomenout nelze… Byl jsem plný ideálů a vizí, chtěl jsem je všechny co nejrychleji uskutečnit, avšak z toho mě velmi rychle vyvedla následná každodenní realita. TOP 09 tehdy sice zvítězila v komunálních volbách v Praze 1, ale potřebovala někoho do koalice. Brzy jsem poznal, že od plánů k realitě vede mnohdy dlouhá cesta dohadování, vzájemných ústupků, zkrátka kompromisů.

Jak byste hodnotil těch osm let ve funkci starosty?

Do funkce starosty jsem přišel s jednoznačným cílem, totiž nápravou hospodaření městské části. Když nemáte zdravé globální finance, nemohou být zdravé ani jednotlivé projekty. Takže prvním krokem bylo prosazení vyrovnaných rozpočtů. Od nich se pak odvíjely a odvíjejí praktické záležitosti, jako jsou nejrůznější revitalizace veřejných prostranství, investice do škol apod.

Nemá na tomto prostoru význam vyjmenovávat jednotlivé úspěchy, jichž se podařilo v uplynulých letech dosáhnout. Zmínil bych spíše celkovou vizi a míru svého, ryze soukromého uspokojení nad dosavadními výsledky: jestliže TOP 09 převzala největší díl odpovědnosti za správu věcí v Praze 1, přičemž se jako nová strana logicky nacházela v bodě nula, dnes jsme někde na osmdesáti procentech toho, jak by podle mého názoru vše mělo fungovat.

Přesto určitě máte nějaký projekt či opatření, který vám opravdu udělal radost…

Mám radost z každého kvalitně odvedeného projektu, ať je to revitalizace Národní třídy včetně výsadby nových jedenácti stromů nebo citlivá a vkusná rekonstrukce Werichovy vily, za kterou jsme mimochodem obdrželi zvláštní uznání od Sdruženíhistorických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Za velký úspěch považuji prosazení zákazu provozu segwayů, k němuž však vedla dlouhá cesta od mého přesvědčování ministrů dopravy po přijetí příslušných legislativních změn v parlamentu.

Co byste rád udělal, pokud budete potřetí zvolen starostou?

Je třeba „umravnit“ takzvaná pivní kola a další výstřelky, které – podobně jako segwaye – enormně obtěžují naše občany. Stejně tak je potřeba pokračovat v regulaci dalších negativních jevů, jako je nadměrný hluk od různých podnapilých skupinek v nočním centru. Revitalizace dalších prostranství se v tomto kontextu vlastně jeví jako „maličkost“.

Praha 1 za uplynulých osm let prokoukla k nepoznání – jak by ne, když se v ní předlážďovaly ulice, sázely nové stromy a zvelebovala oblíbená místa. Více se starostou Prahy 1 Oldřichem Lomeckým (TOP 09).

Jak byste celkově zhodnotil projekty, které Prahu 1 v uplynulých letech zvelebovaly a kultivovaly?

Obecně řečeno, všechny investiční projekty byly rozumným kompromisem mezi cenou a rozsahem. To neplatí o kvalitě, protože tu chceme vždy prvotřídní. Když jsem se stal před osmi lety starostou Prahy 1, jedním z prvních úkolů byla stabilizace rozpočtu tak, aby městská část hospodařila zdravě a vyrovnaně. To se samozřejmě promítlo i do investic. Z projektů zmizely různé „nadstavby“, o jejichž přínosu pro občany by se dalo s úspěchem pochybovat.

Přesto byly některé projekty – jako například nedávná revitalizace Anenského náměstí včetně posunutí tamní kašny či třeba proměna Slovanského ostrova poměrně velkoryse pojaty…

Neřekl bych, že šlo o velkorysost, spíše se jednalo o nápaditost zvolených řešení. Snažíme se o to, aby každý projekt přinášel i estetickou, nejen užitnou hodnotu.

Týká se propojení estetiky a užitkovosti i menších investic?

Samozřejmě, že se jich to týká. Například v mateřské škole v Letenské ulici jsme opravili dětské hřiště tak, že dětem zároveň přibyl nový potůček napojený na pitnou vodu, v němž se budou moct v letních měsících osvěžit a třeba si v něm pouštět i papírové lodičky apod.

Který, zatím neuskutečněný, projekt vám doslova leží v hlavě?

Byl bych špatným starostou, kdybych neřekl, že mně doslova budí ze spaní peripetie okolo plánované revitalizace Václavského náměstí. Příčina toho neuvěřitelného, několikaletého zdržování je žel až tristně jednoduchá: projekt proměny „hlavního náměstí republiky“ se stále někomu z nějakého důvodu nelíbí.

Dalším velkým investičním projektem pro další období jsou podzemní garáže. Bez jejich výstavby se neobejdeme, což konečně začínají přiznávat i někteří jejich dříve zarytí odpůrci.

 

Podobné příspěvky

Žádný cukr, jenom bič, toť „mission impossible” Fialovy vlády

Redakce

Jak skutečně pomoci lidem, ekonomice a celé společnosti?

Redakce

Pokud vláda ponechá v balíčku zvýhodnění benefitů, sníží své šance na volební úspěch

Redakce