Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Zahraniční politika

30. výročí nezávislosti je významným mezníkem, znamenající obrození kazašské státnosti a získání svobody

Kazachstan

prezident TokajevLetos si připomínáme 30. výročí naší Nezávislosti. Je to významný mezník, znamenající obrození kazašské státnosti a získání svobody, sny, které si mnoho generací našich předků přálo. Na poměry historie je 30 let jen chvilka. Pro mnoho národů však toto období zahrnovalo celou éru plnou obtíží a vítězství, krizí a úspěchů. I my si tím procházíme. Milník, který prožíváme, zavazuje každého uvědomělého občana k zamyšlení nad klíčovými otázkami: “Čeho jsme dosáhli za těch 30 let?”, “Jakou zemi zanecháme budoucím generacím?”, “Co jiného je třeba udělat pro posílení naší státnosti?». K tomu se musíme ohlédnout zpět, kriticky přehodnotit svou cestu, zaznamenat naše úspěchy a problémy, definovat cíle a úkoly, abychom mohli pokračovat kupředu s jistými kroky.

Nezávislost je především svoboda

Třicet let Nezávislosti lze podmíněně rozdělit na tři desetiletí. Každé z těchto období má svůj zvláštní historický význam.

kazachstanPrvní dekádu Nezávislosti bych označil za čas položení základů nového Kazachstánu. Pod vedením Elbasy byly schváleny státní symboly, vznikl efektivní systém moci. Zavedena Národní měna. Vznikly Ozbrojené síly. Byl přijat Základní zákon státu. Navázaly diplomatické vztahy se zahraničními státy. Kazachstán se stal členem renomovaných mezinárodních organizací. Přijatá Strategie “Kazachstán-2030”. Byla stanovena státní hranice s naším východním sousedem. Začalo intenzivní jednání o hranicích s dalšími sousedními státy. Stali jsme se územím bez jaderných zbraní. Přesunuli Hlavní město do zemí Sary Arky. Ekonomika se posunula na tržní cestu, konsolidovala se instituce soukromého vlastnictví a byly položeny základy pro rozvoj domácího podnikání. Mladí obyvatelé Kazachstánu začali studovat na předních světových univerzitách. Vznikl Národní fond, jehož rezervy nám následně pomohly přežít více než jednu krizi. Přizvali jsme spoluobčany z celého světa, aby se vrátili do své historické vlasti a vytvořili jsme podmínky pro jejich stěhování. V důsledku toho se naše země začala oživovat, národní duch byl posílen.

AstanaDruhé desetiletí je obdobím rozšiřování obzorů naší státnosti. V průběhu let se pozice země významně posílily a ekonomický potenciál vzrostl. Právně jsme formalizovali všechny pozemní hranice. Realizovali jsme program «Kulturní dědictví», přehodnotili jsme naši historii. Oživili jsme Severní Aral a nedovolili jsme, aby moře zmizelo. Iniciovali jsme provedení kongresů světových a tradičních náboženství, organizovali jsme summit Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, podporovali jsme činnost Konference o interakcích a mírách důvěry v Asii a realizovali řadu dalších důležitých mezinárodních projektů. Přilákaly významné zahraniční investice. Nové Hlavní město postavené na březích Jesilu se stalo celonárodním symbolem. Zahájeny jsou velké infrastrukturní projekty, například výstavba mezinárodního koridoru “Západní Evropa – Západní Čína”. Nebývalým tempem se rozvíjela bytová výstavba.

AstanaVe třetím desetiletí jsme ve svém vývoji dosáhli ještě větších výšek. Definitivně jsme vyřešili všechny otázky týkající se státní hranice. Byla přijata strategie “Kazachstán-2050”, označující cíl vstupu do třiceti vyspělých zemí světa. Realizovány rozsáhlé programy v různých oblastech, včetně programu nuceného průmyslového a inovativního rozvoje «Nurly Zhol» a «100 konkrétních kroků». Spolu s politickými a ekonomickými reformami jsme kladli důraz na duchovní modernizaci. Všechny tyto úspěchy byly možné díky vedení Elbasy, moudrosti a jednotě našeho lidu, pečlivé práci všech krajanů. Můžeme říci, že Elbasy se stal věčným symbolem naší Nezávislosti.

Kazachstan dolni komoraHlavními cíli čtvrtého desetiletí jsou silný stát a konkurenceschopný národ. K tomu je třeba pokračovat v politických a ekonomických reformách a v procesu modernizace veřejného povědomí, abychom vytvořili kvalitativně novou národní identitu přizpůsobenou výzvám doby. Budujeme spravedlivou společnost a efektivní stát. Vedeni zásadami spravedlnosti ve všech našich záležitostech nepochybně dosáhneme svých cílů. Není nutné být hrdý na úspěchy a mezinárodní úspěchy naší země, aniž bychom zlepšovali kvalitu života lidí. Všichni občané by měli zažít skutečné výhody ekonomického rozvoje. Tuto zásadu dodržuji při každém svém rozhodnutí. Spolu se zlepšováním sociální situace obyvatel je také velmi důležité chránit práva a zajistit rovné příležitosti pro každého občana. Podle mého chápání je to spravedlivý stav. Historicky na zlomek každé generace padají vlastní výzvy.

Novy_velvyslanec_Republiky_KazachstanV éře rychlé globalizace je stále obtížnější rozpoznat její negativní dopad. Jinými slovy, mnozí se bez povšimnutí ocitnou v zajetí nebezpečných iluzí a ztratí svou tyč. I když zůstáváme součástí světového společenství, musíme být citliví ke svým kořenům. Nelze se odtrhnout od své vlastní kultury a jedinečných tradic, které tvoří naši národní identitu. Pouze tím, že ji budeme chránit a posilovat, budeme schopni se udržet v civilizačním chaosu. Dnes se vrstevníkům Nezávislosti stalo 30 let. Narodili se a vyrůstali ve svrchované zemi, mají otevřenou mysl. Mají úplně jiný světonázor a životní styl. Nezávislost je pro ně axiom. Jedná se o normální jev, který svědčí o zakořenění konceptu suverenity v myslích mladých lidí. Aby však chápání hodnoty nezávislosti bylo navždy vtisknuto do paměti mladších generací, musí vědět, za jakou cenu jsme to dostali. Svobodu jsme našli hrdinským bojem našich předků. Mnoho potíží a zkoušek jim přišlo pod ruku. Je důležité uchovat tyto stránky historie v paměti lidí. Ve své době program «Madeni Mura» («Kulturní Dědictví») otevřel cestu k přehodnocení národních dějin.

kazachstan-spolupraceMusíme pracovat spolu, abychom pronikli autentickým duchem vlastenectví a dále posílili naši posvátnou Nezávislost. Chci se obrátit ke všem spoluobčanům, zejména k mládeži: ceníte se náš Kazachstán, naši svatou Vlasti, kde můžete realizovat všechny své sny a odvážné plány, dosáhnout úspěchu! Věřím v budovatelskou sílu kazašského vlastenectví. Nezávislost státu není jen deklarací. Budování skutečné nezávislosti je každodenní tvrdá práce, sebevědomá a důsledná politika. Zachováme se jako národ v globálním světě, jen máme silný a nezávislý stát. Musíme se pevně držet této přetrvávající pravdy. “Nezávislost je především!”- tato slova by se měla stát naším mottem. Nechť posvátný základ našeho národa-Nezávislost-nám osvětlí cestu k novým velkým úspěchům!

Galina / TZ / MediaStar

 

 

Podobné příspěvky

Mezinárodní investoři vítají vítězství hnutí OLaNO

Redakce

Som presvedčený, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu, ktorá pracuje pre ľudí

Redakce

V Praze se uskutečnila online konference věnovaná 30. výročí Nezávislosti Republiky Kazachstán  

Redakce