Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Zahraniční politika

Nejbohatší lidé světa kvůli koronaviru zchudli o více než 200 miliard korun

burza

Pětistovka nejbohatších lidí světa dle Bloombergu přišla v uplynulých pěti obchodních dnech kvůli burzovním propadům v souhrnu o 444 miliard dolarů. To odpovídá 10,3 bilionu korun, což je suma, jež se blíží hodnotě všeho toho, co česká ekonomika vyprodukuje za dva roky.

Největší boháče planety zasáhl zejména propad burz, který byl nejdramatičtější od světové finanční krize roku 2008. Trhy se obávají dopadu šíření koronavirové nákazy na ziskovost firem a podniků, což vede k pádu cen akcií.

Ze všech lidí světa kvůli koronaviru v uplynulých pěti dnech nejvíce zchudl Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu. Bezos od pondělí zchudnul o 11,9 miliardy dolarů neboli takřka 275 miliard korun. Pokud by o takový majetek přišel nebohatší Čech Petr Kellner, která ovládá skupinu PPF, už by byl na mizině. Kellnerův majetek nyní podle Bloombergu činí 11,8 miliardy dolarů neboli zhruba 272 miliard korun. Kellner kvůli koronaviru přišel od pondělí o zhruba 18,5 miliardy korun. Majetek Andreje Babiše, toho času českého premiéra, se v uplynulých pěti dnech podle Bloombergu scvrkl o necelých pět miliard korun. V letošním roce, od začátku ledna, ovšem Babiš zchudl podle Bloombergu o více než devět miliard korun.

Proti ztrátě těch vůbec nejbohatších na světě jsou to však jen „drobné”. Po Bezosovi je druhý v pořadí nejrychleji chudnoucích Bill Gates, spoluzakladatel Microsoftu, jehož majetek se podle Bloombergu ztenčil o deset miliard dolarů neboli zhruba 231 miliard korun. Třetí v pořadí je Bernard Arnault, jenž stojí za značkami jako Christian Dior nebo Louis Vuitton. Francouz Arnault je vůbec nejrychleji chudnoucím Evropanem, jelikož od pondělí přišel v přepočtu o 210 miliard korun. Elon Musk, šéf Tesly, pak zchudnul o 208 miliard korun a legendární investor Warren Beuffett o 203 miliard korun.

Špatné zprávy pro boháče tím nekončí. V pondělí zřejmě akciové trhy na svůj propad naváží. Dnes totiž vyšlo najevo, že výroba v Číně se v únoru kvůli koronaviru propadla ještě více, než se čekalo. To ohrožuje letošní celosvětový ekonomický růst, ziskovost firem napříč planetou a v důsledku také právě jmění těch vůbec nejbohatších.

Kdo od pondělí celosvětově nejvíce zchudnul (dle Bloombergu).

1.      Jeff Bezos                          o 275 miliard korun

2.      Bill Gates                           o 231 miliard korun

3.      Bernard Arnault               o 210 miliard koeun

4.      Elon Musk                         o 208 miliard korun

5.      Warren Buffett                o 203 miliard korun

Pro srovnání, Petr Kellner, nejbohatší Čech, přišel o necelých 19 miliard korun a premiér Andrej Babiš o necelých pět miliard korun.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

lukas@lukaskovanda.cz
www.lukaskovanda.cz

Podobné příspěvky

Jsme ve VÁLCE? Rozcestník Pavla Trauba

Redakce

Vznik evropské dluhové unie

Redakce

Jesús Seade se stal kandidátem na ředitele WTO

Redaktor J.Hampl