Ovocné sady jsme se naučili vnímat jako běžnou součást naší i evropské krajiny. O přínosu konzumace ovoce pro lidský organismus není pochyb. Ale málokdo si uvědomuje, jak důležité je zachování ovocnářství. Ovocné sady působí proti vodní i větrné erozi a zvyšují organickou hmotu v půdě. Pro zemědělství mohou být vítaným pomocníkem při boji s nedostatkem vláhy.
Starost o ovocný sad nebo alej je doslova věda. Nazývá se ovocnářství a konkrétně s historií naší země je úzce spjata již od středověku. Výsadba je důležitá zejména v posledních letech sucha, protože sady a aleje díky zatravnění dobře zachytávají přívalové srážky. „Jako jednu z nejvýznamnějších funkcí můžeme tedy označit záchyt dešťové vody. Dále slouží jako větrolamy k rozdělení širokých polí. Nabízejí úkryt k přezimování řady živočichů včetně hmyzu a důležitých opylovačů. Sad je také výjimečný, protože se zde spojují dva nejběžnější biotopy. Nalézáme zde pospolu druhy „lesní a luční,“ říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.


Mezi prvními druhy ovocných stromů, které se na našem území začaly pěstovat, byly jabloně a hrušně. Nalézt se daly v zámeckých a klášterních zahradách, ale také u poddaných. O novou a organizovanou podobu ovocnářství se v 18. století postaraly ovocnářské spolky. Jednou z největších ran pro české sady a aleje byla zima roku 1929, kdy umrzlo okolo 40 % stromů. Ubylo především broskvoní a ořešáků. I přesto, že masivní rozvoj intenzivního ovocnářství opět nastal v 70. a 80. letech 20. století, je zde stále prostor na zvyšování produkce. Až dvě třetiny čerstvého ovoce mírného pásma se k nám dováží.
Pro nové sady a aleje je důležité vybírat druhy stromů podle záměru pěstitele. Zásadou je pouze to, že do alejí by se měly vysazovat vyšší tvary (polokmeny, vysokokmeny). Je to z toho důvodu, že lépe chrání před erozí, poskytují stín a zpevňují okraje polí či břehy. „Zde se opět
Ideální místo pro výsadbu jsou stávající nebo nově vznikající remízky. Pod tímto pojmem si můžeme představit zapomenuté kousky krajiny, které byly neúrodné, a člověk je neuměl využít. Dříve sloužily jako hraniční kameny pro statkáře. Dnes jsou významným krajinným prvkem a mají ekologický význam. Zakládání remízků nebo celých nových sadů je pro zemědělce ideální cestou ke zlepšení zadržování vody v krajině.
V ekologickém duchu se v České republice pokračuje i v oblasti zpracování ovoce. Pokud ovoce nesplňuje kvalitativní parametry pro prodej na trhu čerstvého ovoce, lze jej využít například na výrobu moštů. Nové technologie umožňují vyrábět čistý 100 % mošt, který projde jen pasterizací. Nemusí se tedy přidávat žádné další konzervanty ani cukry. „Využití ovoce z alejí je ideálním řešením, protože v poslední době jsou v oblibě více druhové mošty. Základem bývá jablko a do něho se přidávají další ovocné druhy např. jahody, rybíz, maliny, višně. Většinou se jedná o poměr okolo 10–30 %. Oblíbeným způsobem je také pálení. Opět se na něj velmi dobře dá využít ovoce z krajinotvorných sadů a alejí. Nejoblíbenější ovocem na pálení jsou švestky, pak hrušky a meruňky. Samozřejmě se pálí z jablek jablkovice (prokvašená jablečná drť) či calvados (prokvašené jablečné víno),“ dodává Martin Ludvík.


V historii se můžeme inspirovat třeba výrobou křížal, které po celé generace byly oblíbenou pochoutkou. Sušit můžeme všechny ovocné druhy. K výrobě marmelád nejlépe poslouží drobné peckoviny. Nesmíme zapomenout ani na kompoty a povidla. Velmi vhodná konzervace je mražením. Díky tomu máme přes celou zimu přístup k téměř čerstvému ovoci.
Ať si vybereme kterýkoliv způsob, tak ovoce je důležitou složkou našich jídelníčků. Měli bychom se postarat o jeho pravidelný přísun. Ovoce, které se pěstuje v tuzemsku nebo v blízkém okolí má také minimální uhlíkovou stopu a zároveň obsahuje vysoký podíl vitamínů a také množství různých stopových prvků.
Jaromír a Věra Hamplovi Foto: archiv Zrozeno v EU