Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce Zprávy z Prahy

Prague Mussel Week: čerstvé slávky a chuť moře obohatí menu pražských restaurací

Stejně jako vloni budou šéfkuchaři pražských restaurací podávat originální pokrmy z čerstvě nalovených slávek. Třetí ročník festivalu Prague Mussel Week proběhne ve dnech 13. až 19. září a nabídne milovníkům jídla jedinečnou příležitost – navštívit nová místa a objevit nové způsoby přípravy mušlí. Novinku letošního ročníku představuje možnost zakoupit čerstvé slávky i v obchodních řetězcích.

Holandské slávky prvotřídní kvality obohatí menu tuzemských restaurací i letos. Třetí ročník úspěšného festivalu Prague Mussel Week se uskuteční ve dnech 13. až 19. září. Pořadatelé festivalu přivezou do hlavního města přibližně 23 tun čerstvých slávek, z nichž budou šéfkuchaři ve více než sedmdesáti restauracích připravovat originální pokrmy. Čerstvě nalovené slávky doputují z nizozemského Yerseke do Prahy již za 18 hodin od výlovu.

„I letos chceme ukázat Čechům, že mušle nejsou výstřelkem pro smetánku, ale zdravým a chutným jídlem, vhodným na každý stůl. Během týdenního festivalu plánujeme naservírovat více než 50 tisíc porcí delikatesních pokrmů. Přineseme tím chuť moře do Prahy i do dalších míst České republiky,“ přibližuje letošní ročník Prague Mussel Weeku Pierre-Manuel Boels, CEO společnosti HOPI CEE Fish HUB, jež festival pořádá.

Novinkou letošního ročníku bude možnost zakoupit čerstvé slávky za zvýhodněnou cenu také v obchodních řetězcích po celou dobu konání festivalu.  „Slávky od našich dodavatelů jsou prvotřídní kvality, mají vysoký poměr lastury a masa a navíc jsou zpracovány udržitelným způsobem. Příprava mušlí je snadná a každý ji podle receptu určitě zvládne,“ dodává Pierre-Manuel Boels.

Stejně jako v minulém ročníku si zájemci mohou na webových stránkách festivalu praguemusselweek.cz vygenerovat voucher na 1+1 porci zdarma a poté ochutnat mnoho způsobů přípravy mušlí. S voucherem stačí zamířit do některé z pražských restaurací tří cenových kategorií: Luxury (luxusní restaurace), Money for Value (střední cenová kategorie) a Bistro (dobrá kvalita za příznivou cenu). Čtvrtá kategorie Out of Prague je určena pro podniky mimo hlavní město, které budou do festivalu rovněž zapojeny.

Proč ochutnat slávky?

Slávky jsou především mimořádně zdravé a řadí se mezi takzvané superpotraviny. Obsahují plno bílkovin, železa a vitaminů. I jedna malá slávka obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, vitaminy A a B12, selen, jód a zinek. Tyto látky pomáhají zlepšit funkci mozku, regulují hormony štítné žlázy a posilují imunitní systém. Přispívají rovněž k dobré funkci zraku a k zářivé pokožce. A jelikož je příprava slávek snadná a rychlá, stojí za to doma vyzkoušet některý z originálních receptů, které letošní ročník festivalu Prague Mussel Week přináší a přesvědčit se osobně o blahodárných účincích mořských mušlí na lidské zdraví.

 

Mušle s bylinkami a zeleninou

Ingredience

  • Mušle slávky 400 g (14)
  • Šalotka 1 ks
  • Česnek 2 stroužky
  • Řapíkatý celer svázaný s tymiánem a rozmarýnem (9)
  • Cherry rajčata 10 ks
  • Olivový olej 0,1 l
  • Bílé suché víno 0,2 l
  • Máslo 0,1kg (7)
  • Citron 1 ks
  • Petrželka plochá 0,1 kg
  • Domácí chléb 0,2 kg (1, 12)
Postup

Mušle očistíme a důkladně propláchneme. Odstraníme otevřené nebo rozbité.

V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme šalotku, česnek a svázané bylinky s řapíkatým celerem a vše orestujeme. Poté přidáme slávky, zalijeme vínem a dusíme cca 2 minuty. Mušle poté v hrnci prohodíme, přidáme rajčata a dusíme další 2 minuty. Poté mušle vyndáme do mísy a šťávu v hrnci zredukujeme. Poté hrnec odstavíme z ohně a do šťávy zašleháme čerstvé máslo. Takto zahuštěnou šťávu nalijeme na mušle a pokapeme citronem. Na závěr slávky ozdobíme – posypeme je hrubě nasekanou petrželkou a citronem. Podáváme s opečeným domácím chlebem.

 Tradiční holandské mušle

Ingredience

  • Mušle 400 g
  • Pórek 2 ks
  • Cibule 2 ks
  • Řapíkatý celer
  • Bobkový list 2 ks
  • 1 sklenice suchého bílého vína

Postup

Mušle očistíme a důkladně propláchneme. Odstraníme otevřené nebo rozbité.

Pórek a cibuli nakrájíme na tenké kroužky. Listy celeru nakrájíme nahrubo. Mušle společně s nakrájenou zeleninou vložíme do velké pánve. Zalijeme bílým vínem, přidáme bobkový list, přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. Mušle vaříme na silném plameni 5 až 8 minut. Během vaření mušle občas promícháme či poklepeme, aby se otevřely – když se slávky otevřou, jsou hotové. Pokrm podáváme s francouzským chlebem a s různými omáčkami podle chuti. Doporučujeme vyzkoušet například remuládu.

 

15minutové wok mušle

Ingredience

  • Mušle slávky 1 kg
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g hub (čerstvých nebo chlazených)
  • 2 lžíce rýžového vína (nebo suchého sherry)
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • Drcené chilli papričky
  • 1 jarní cibulka
  • 1 citron
Postup

Mušle očistíme a důkladně propláchneme. Odstraníme otevřené nebo rozbité.

Ve velké wok pánvi rozehřejeme olej, přidáme houby a restujeme 2 minuty. Poté vložíme mušle a smažíme je dalších 5 minut, nebo dokud nebudou všechny skořápky otevřené. Přidáme sójovou omáčku, rýžové víno a čerstvě namleté chilli papričky podle chuti. Na závěr posypeme jarní cibulkou a podáváme s měsíčkem citronu. Jako přílohu můžeme zvolit například jasmínovou rýži nebo rýžové nudle.

 

Podobné příspěvky

Pražský rockový klub Modrá Vopice -Program červenec 2016

Šebík

Český filmový plakát 1931–1948

Jaroslav Hauer

Zveřejnění jmen laureátů státních cen a cen Ministerstva kultury pro rok 2013.

Redakce