Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Zprávy z Prahy

Provozovatelé restaurací a hospod měli na jaře konečně důvod k radosti

Restaurace-obecni-dum

Po měsících, kdy provozovatelé restaurací a hospod čelili nejistým výdělkům, měli na jaře konečně důvod k radosti. Navzdory okolnostem Češi nezanevřeli na návštěvy gastro podniků a utráceli v nich rekordní sumy. Souhrnné tržby v první polovině května dokonce atakovaly loňské maximum. Vyplývá to ze zjištění společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší počet tuzemských gastro podniků.

Na jaře Češi rekordně utráceli za gastro. Navážou i v létě?

restauraceLetos nás překvapily už Velikonoce, kdy v první polovině dubna vyletěly tržby gastro podniků zhruba o 20 procentních bodů výš, než je běžné. V dalších týdnech jsme pak pozorovali tradiční nástup letní sezóny, ovšem druhý květnový týden předčil veškerá očekávání. Do restaurací, kaváren i barů zamířilo – nejspíš díky slunečnému počasí – podstatně víc lidí, než je obvyklé. Tržby typické pro vrchol sezóny tak přišly o dva až tři měsíce dřív,“ shrnuje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Rekordy podle počasí

Z dlouhodobých pozorování společnosti Dotykačka vyplývá, že počasí hraje v tržbách gastro podniků klíčovou roli. Během slunečných dnů bývají jejich výdělky až o desítky procent vyšší. I v druhé půlce května ruku v ruce s mírným ochlazením tržby i návštěvnost znovu o něco poklesly. Poslední víkend však díky návratu letního počasí opět nastartoval vlnu optimismu.

Věra Kubátová

Podobné příspěvky

Zachraňte naši planetu

Afri

Nadace Krása pomoci oslavila 10 let. Gratuloval jí Pierre Richard

Jaroslav Hauer

Sezóna fiakrů v Praze již začala

Afri