Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Zprávy z Prahy

Provozovatelé restaurací a hospod měli na jaře konečně důvod k radosti

Restaurace-obecni-dum

Po měsících, kdy provozovatelé restaurací a hospod čelili nejistým výdělkům, měli na jaře konečně důvod k radosti. Navzdory okolnostem Češi nezanevřeli na návštěvy gastro podniků a utráceli v nich rekordní sumy. Souhrnné tržby v první polovině května dokonce atakovaly loňské maximum. Vyplývá to ze zjištění společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší počet tuzemských gastro podniků.

Na jaře Češi rekordně utráceli za gastro. Navážou i v létě?

restauraceLetos nás překvapily už Velikonoce, kdy v první polovině dubna vyletěly tržby gastro podniků zhruba o 20 procentních bodů výš, než je běžné. V dalších týdnech jsme pak pozorovali tradiční nástup letní sezóny, ovšem druhý květnový týden předčil veškerá očekávání. Do restaurací, kaváren i barů zamířilo – nejspíš díky slunečnému počasí – podstatně víc lidí, než je obvyklé. Tržby typické pro vrchol sezóny tak přišly o dva až tři měsíce dřív,“ shrnuje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Rekordy podle počasí

Z dlouhodobých pozorování společnosti Dotykačka vyplývá, že počasí hraje v tržbách gastro podniků klíčovou roli. Během slunečných dnů bývají jejich výdělky až o desítky procent vyšší. I v druhé půlce května ruku v ruce s mírným ochlazením tržby i návštěvnost znovu o něco poklesly. Poslední víkend však díky návratu letního počasí opět nastartoval vlnu optimismu.

Věra Kubátová

Podobné příspěvky

Trojská botanická zahrada připravuje výstavu orchidejí

Afri

Vánoční Obchůdky s Albertem pomohou dětem z dětských domovů v Praze a ve Středočeském kraji

Afri

Praha dále trvá na rozšiřování letiště Václava Havla. Ostatní metropole včetně Paříže však od podobných nápadů upouští

Afri