Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Cestování

V Bílých Karpatech turistům otevírají staleté sušírny

Bílé Karpaty

Ještě před sto lety na Valašsku sušili lidé ovoce, houby a bylinky v roubených dřevěných sušírnách s pecí. Zatímco jinde byly takové sušírny velkou raritou, na Valašském Klobucku, ve Vlachovicích a jejich okolí stávaly snad u každé druhé chalupy. Dodnes se jich tu dochovalo celkem 8 a díky pečlivé a mravenčí práci místních se také otevírají veřejnosti.

V Bílých Karpatech turistům otevírají staleté sušírny

Tady vidíte sušírnu, kterou jsme sem přenesli ze zmoly dole pod svahem,” provádí návštěvníky Radek Fryzelka sušírnou na své rodinné farmě. „Naposledy v ní sušil v roce 1980 pan Alois Doruška, její původní majitel.” Dřevěnou sušírnu odkoupili, přenesli ji na sušší a přístupnější pozemek, zrenovovali ji pomocí starých postupů a dnes v ní suší ovoce a bylinky, které rozváží do celé republiky. dělají se z nich čaje, bylinné lázně v nedalekých Luhačovicích, používají se jako koření, ale dělá se z nich také přírodní kosmetika.

Vlachovice_sušírna Ve Vlachovicích a jejich okolí se díky spolku Dokopy povedlo zachránit celkem 8 tradičních dřevěných sušíren. Většinou sestávají z hliněné pece s komínem a z místnosti s dřevěnými rámy, do kterých se vkládají síta na sušení. Říká se jim tu “lésy” a suší se v nich jak ovoce nebo bylinky, tak houby nebo zelenina. Naši předkové tak zpracovávali úrodu a připravovali si zásoby na zimu. Ve Vlachovicích tak dodnes funguje obecní sušení a každý, kdo má přebytky ze zahrady, je může usušit ve starých sušírnách.

Susirna SvFrantiska„Zachoval se tu úžasný kus historie a tradic, který jinde nenajdete.” zve turisty na výlet do Vlachovic Jana Pastyříková z destinační společnosti Zlínsko a Luhačovicko. „Staleté sušírny, ve kterých místní dodnes suší ovoce jsou nejenom ukázkou jedinečné architektury, ale také místem, kde se lidé i dnes rádi setkávají. Sednete si před sušírnu, přikládáte, sem tam prohrábnete ovoce na lésách a povídáte si se sousedy, kteří jdou zrovna kolem.”

V létě a na podzim to kolem dokola nádherně voní sladkou vůní ovoce a bylinek. Před 4 lety vznikla naučná stezka, která vás provede sušírnami. Letos v létě se k ní navíc přidal program Za vůní dřeva, ovoce a bylin. Každý prázdninový pátek se můžete vypravit na rodinnou farmu Fryzelkových, kteří vám ukážou svou sušírnu i farmu, zajdete si do tradičního bednářství, které tu je od roku 1928, podíváte se do muzea a projdete se vesnickou zástavbou po zachráněných sušírnách.

KvetomluvaPáteční zážitkové exkurze začínají vždy v 10:00 u domu č. 30,” říká Jana Tesařová z mikroregionu Valašské Klobucko. „Konají se každý pátek od června do září, zážitky na sebe časově navazují a na konci si můžete vybrat, jestli chcete vyrazit na delší procházku nebo se podívat do rozkošného malého muzea na historii ovocnářství i tohoto svérázného kraje.”

Akce je realizována v rámci projektu Objevujeme Zlínsko a Luhačovicko za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Renata Faltejsková

Podobné příspěvky

Byla spuštěna nová cestovatelská soutěž

Afri

Jak se chovat na vodních cestách

Afri

Před Vánoci jezdí stále více Čechů do Spojených arabských emirátů

Afri